Román nemzeti szalagot ragasztottak a kolozsvári Mátyás szoborra

Egy nyugdíjas férfi kedden román nemzeti szalagot ragasztott a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatára, két órával később a kolozsvári köztisztasági vállalat alkalmazottai eltávolították azt – adta hírül kedden a kolozsvári Szabadság című napilap.

Az újság honlapján (http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/58675) arról tudósított, hogy kedden kora délután egy férfi jelent meg a román és a magyar állam által közösen restaurált szobornál, és a kolozsvári városháza által az emlékmű őrzésére kirendelt közösségi rendőr jelenléte ellenére felragasztotta a talapzatra a román nemzeti színű szalagot. Ez utóbbin olvasható szöveg arra emlékeztet, hogy Mátyás király vereséget szenvedett 1467-ben Moldvabányánál a középkori Moldva fejedelemség akkori uralkodójától, a románok egyik legnagyobb nemzeti hősétől, Stefan cel Maretól (István).

Erre a csatára utal egyébként a Nicolae Iorga román történésznek tulajdonított vitatott idézet is, amely azon a táblán olvasható, amelyet egy héttel ezelőtt helyeztek el a kolozsvári polgármesteri hivatal tudomásával a szoborcsoport elé. Ezen az áll: “A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.

Magyarország a tábla eltávolítását kérte a román külügyminisztériumnál, ugyanis Budapest szerint ez a vitatott tábla feszültséget gerjeszt a magyarság és a románság kapcsolatában.

Egy nappal korábban Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete csatlakozott ahhoz a kolozsvári magyarok interneten meghirdetett akciójához, amelynek kezdeményezői arra kérték a lakosságot, hogy aki nem ért egyet a tábla elhelyezésével, látogassa meg a szobrot, és virággal takarja el a vitatott feliratot. A kolozsvári önkormányzat rendőre akkor közölte a nagykövettel, hogy csak a tábla mellé helyezheti a virágcsokrot, ezért Füzes a közelben lévő Márton Áron-szobornál helyezte el a virágot.

Először 1932-ben került fel a szoborra a vitatott idézet, amelyet 1940-ben Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar nacionalista volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben törvénytelenül. A bronztáblát a magyar és a román állam közös finanszírozása nyomán elvégzett restaurálás után távolították el. Az idézet most visszakerült, bár maga a bronztábla nem azonos a restaurálás után eltávolítottal.

Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter szerint azonban a most elhelyezett feliratot sem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, ezért azt ismét törvénytelenül helyezték el. Ezzel szemben a kolozsvári városháza azt állítja, hogy törvényesen jártak el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.