Járvány – Német hatóságok: nem a spanyol uborka a “vétkes”

Mégsem a spanyol uborka a “vétkes” a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért – közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.

A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt állította azt, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán.

Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani – negatív – laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.

Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi  minisztere sajtóértekezleten közölte, hogy az első laboratóriumi vizsgálat nem igazolta a korábbi gyanút. Noha a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá, aligha valószínű, hogy a második kör más eredményt hoz.

A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. A többi között azt állította: felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány kapcsán nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

A bejelentés megerősíti, hogy a német hatóságok továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak arra vonatkozóan, hogy melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges coli baktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza: Azonban ez a feltételezés sem konkrét bizonyítékokon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.

A sok kudarc közepette pozitív jelzés: a münsteri kutatók kedden bemutatták azt a gyorsteszten alapuló eljárást, amely lehetővé teszi a fertőzés – korábbinál jóval gyorsabb – kimutatását a betegek esetében. Ez eddig legkevesebb két napot vett igénybe, a teszt segítségével viszont csak néhány óra szükséges. Ez pedig elősegíti, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen.

Sőt a bejelentés szerint az eljárás nem csupán a betegek, hanem a különböző zöldségfajták tesztelését is lehetővé teszi. Azaz hasonlóan rövid idő alatt kimutatható, vajon az adott zöldség baktériumhordozó-e, vagy sem.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.