Berlusconi a schengeni csatlakozásról és a romákról tárgyal Bukarestben

Románia schengeni csatlakozása, az Itáliában élő román közösség és a romák helyzete egyaránt napirenden szerepel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hétfőn kezdődő kétnapos bukaresti látogatásán.

Az olasz kormány feje délután kezdi meg tárgyalásait Emil Boc miniszterelnökkel, közös asztalhoz ülnek partnereikkel a delegációban helyet kapó olasz miniszterek is, nevezetesen a külügyi, az igazságügyi, a belügyi, a gazdasági és a távközlési tárca vezetője.

A román kormány közleménye szerint a megbeszélések középpontjában a kétoldalú politikai és gazdasági együttműködés, az itáliai román közösség helyzete, az Európai Unió új pénzügyi perspektívája, a közös agrárpolitika, a kohéziós politika és az energiabiztonság témája szerepel.

Ez a második olasz-román kormányközi csúcstalálkozó, az elsőt 2008-ban Rómában tartották, amelyen a két ország közös nyilatkozatban rögzítette a politikai párbeszéd, valamint az euroatlanti kereket között folytatandó együttműködés szándékát.

Az Adevarul című román napilap hétfőn biztosra vette, hogy az olasz delegáció felveti e tárgyalásokon az Itáliában élő romániai romák ügyét, amely az utóbbi években feszültté tette a két ország viszonyát. Már csak azért sem kerülik el a téma megvitatását – írja a lap -, mert Berlusconival együtt Bukarestbe érkezik Roberto Maroni belügyminiszter is. Maroni a lap által “szélsőjobboldalinak” minősített Északi Liga színeit képviseli, és – mint az Adevarul emlékeztet – az olasz belügyminiszter rendelte el a roma táborok lebontását.

A lap felidézi azt is, hogy a az olasz belügyi tárcavezető tavaly év végén éppen a romákkal összefüggésben fejezte ki aggodalmát Románia és Bulgária schengeni csatlakozása miatt.

“Noha Berlusconi nyilatkozatban támogatásáról biztosította Románia schengeni csatlakozását, osztja az Északi Ligát képviselő kormányzati partnerek álláspontját a cigányok kérdésében” – olvasható az Adevarulban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.