Emlékezés Mádl Ferencre – Professzorok Batthyány Köre: a volt államfő minden tudós példaképe lehetett

A Professzorok Batthyány Köre is gyászolja a vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, aki szerintük a keresztény szociális eszmék élharcosa volt, s minden magyar tudós és tanár példaképe lehetett.

“Váratlanul elhagyott bennünket kiváló barátunk, Mádl Ferenc akadémikus, a Magyar Köztársaság volt elnöke, a keresztény szociális eszmék kiváló élharcosa és kitartó hordozója, aki minden magyar tudós és tanár példaképe lehetett” – írták az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A szervezet úgy fogalmazott: szívből remélhettük, hogy Mádl Ferenc “a hazának és elveinek szentelt teljes életútja végén, miután a jó harcot megharcolta és a futást elvégezte, még szép éveket tölthet el szellemi frissességben szeretett családja körében, baráti körben, miközben a fiatalabb nemzedékekkel megosztja bölcs meglátásait. A munkával és helytállással töltött nyolcvan éve végén úgy érezzük: korán ment el; nagyon fog hiányozni”.

A Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap délután tudatta az MTI-vel: nem sokkal 13 óra után, 81. életévében elhunyt Mádl Ferenc akadémikus, Magyarország volt köztársasági elnöke.

Mádl Ferenc halála után gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palota budavári sikló felőli bejárata előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét kitették egy asztalra, a mellett két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget.

A helyszínen gyertyát gyújtott Schmitt Pál államfő, aki elsőként írt a részvétnyilvánító könyvbe. Úgy fogalmazott: “nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök”. Schmitt Pál a csendes megemlékezésen, miután fejet hajtott a volt államfő fényképe előtt, azt közölte, hogy Mádl Ferenc temetéséről később intézkednek.

Hétfő reggel Orbán Viktor miniszterelnök, Martonyi János külügyminiszter, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint az Alkotmánybíróság tagjai is lerótták kegyeletüket a Sándor-palotánál.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.