Devizahitelek: a kormány és a Magyar Bankszövetség sajtótájékoztatója

Orbán: az vehet fel euróhitelt, aki euróban kapja a fizetését

Újra vehetnek fel  euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben.

Orbán: megszűnik a lakás-árverezési moratórium

Megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok – közölte a miniszterelnök hétfőn.

Orbán Viktor azt mondta: először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.

 

Matolcsy: 250 forinton rögzítik az euró törlesztőárfolyamát

Az euró árfolyamát 250 forinton, 100 japán jenét pedig 200 forinton rögzítik a devizaheitelesek megmentésére kidolgozott akciótervben – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Parlamentben.

 

A svájci frank törlesztőárfolyama 180 forint lesz

Száznyolcvan forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Az úgynevezett árfolyamgátról szólva a kormányfő közölte: ez önkéntes lesz, azaz a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni azzal a lehetőséggel, hogy rögzített árfolyamon kezdi el törleszteni a hitelét.

Aki igénybe veszi az árfolyamgátat, az a program megkezdését követően 2014. december 31-ig kiszámíthatóan, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon tudja fizetni a részleteit – mondta.


Létrejön a nemzeti eszközkezelő – jelentette be Orbán Viktor

A kormányfő közölte: az eszközkezelő két módon tud segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak.

Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét – mondta a miniszterelnök.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.