Líbia: újabb NATO légitámadások (Friss: gyerekek haltak meg)

A NATO újabb légitámadást hajtott végre Tripoliban szombaton, s ezúttal nem az éjszakai, hanem a délelőtti órákban hallatszott detonáció a líbiai fővárosban a Reuters brit hírügynökség tudósítójának jelentése szerint.

A helyszíni beszámoló szerint “egy hatalmas robbanást” lehetett hallani 10 óra tájban, amely “a levegőből jött, bomba vagy rakéta lehetetett”. Nem sokkal később sűrű, fekete füstoszlop emelkedett a levegőbe. Az AFP hírügynökség helyi tudósítója szerint a célpont a hadsereg egyik laktanyája volt Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rezidenciájának közelében.

 

[pullquote]

FRISS:

Tizennégy civil, zömmel gyerekek és két nő, halt meg egy NATO-légicsapásban szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölték helyi tisztségviselők.

A NATO helikopterekkel védte egyik támaszpontját, mert lázadók támadták meg, a helikopterek rakétáikkal két lakóházat találtak el. Tizenkét gyerek és két nő halt meg, valamint megsebesült hat másik ember, három gyerek, egy nő és két férfi – olvasható a tartományi kormányzóság közleményében.

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erőkhöz (ISAF) már eljutott az értesülés, miszerint civilek halhattak meg egy légicsapásban – közölte egy ISAF-szóvivő.

[/pullquote]

 

A NATO légiereje előzőleg péntek éjszaka támadta Tripolit az al-Arabíja arab hírtelevízió és a líbiai állam tévé-csatorna szerint, s ez utóbbi arról is hírt adott hogy a légicsapások “emberi és anyagi” veszteségeket okoztak Mizda település körzetében.

Kényszerleszállást hajtott végre szombaton két Mirage típusú francia harci repülő Máltán azt követően, hogy kifogyott az üzemanyaga – közölték a helyi polgári repülési hatóságok.

Ez már a negyedik alkalom, hogy a Líbia térségében a NATO hadműveleteiben részt vevő Mirage gépek kénytelenek Máltán landolni. A Líbia elleni műveletek kezdete óta összesen kilenc francia Mirage hajtott végre kényszerleszállást Máltán.

Május 22-én egy, a francia Charles de Gaulle repülőhordozó egyik Super Étendard harci gépe szakította meg Líbia feletti műveleteit és kért engedélyt kényszerleszállásra Máltán a térségben tomboló heves szélvihar miatt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.