Fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár

Fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár, a cég ellen felszámolási eljárás indult – értesült az MTI pénteken.

A cég többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a hollóházi kőedény- és porcelángyártás hagyományainak őrzésére és fenntartására, valamint a térség foglalkoztatására új stratégiát dolgozott ki, amelyet egy 100 százalékos állami tulajdonú társaság keretein belül valósít meg – tudta meg az MTI.

A tervek szerint a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. bizonyos tevékenységeit a 2009-ben, a múzeumi tevékenység működtetése céljából alapított Hollóházi Hungarikum Közhasznú Nonprofit Kft. (HHKN Kft.) viheti tovább, szűkített üzemméret mellett, a hosszú távon fenntartható termelés biztosítása érdekében úgy, hogy a térség foglalkoztatási helyzetére is tekintettel van.

A további részleges működtetés alapvető feltétele, hogy létrejöjjön a felszámolóval az ehhez szükséges megállapodás.

A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. hosszú évek óta kritikus likviditási helyzetben van, részben a korábbi évekről felhalmozódott tartozásai, részben pedig az európai és hazai porcelániparban már 2007-től érzékelhető termelési és értékesítési gondokat, drasztikus árbevétel-csökkenést előidézőző általános gazdasági válsághelyzet miatt – tudatta az MNV, megjegyezve azt is, hogy a társaság a tulajdonosi kölcsönök ellenére is veszteséges maradt, ugyanakkor a legutóbbi reorganizációs eljárás sem járt sikerrel.

A meghatározó tulajdoni hányaddal rendelkező kisebbségi tulajdonostárs is úgy nyilatkozott az e heti közgyűlésen, hogy ő sem kívánja finanszírozni a társaságot, így a közgyűlés megállapította a fizetésképtelenségét, valamint döntött a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. jogutód nélküli megszüntetéséről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.