Bőrsejtekből egy lépésben agysejteket állítottak elő amerikai kutatók

Egy kaliforniai kutatócsoport emberi bőrsejteket egy lépésben sikeresen alakított át működőképes agysejtekké – idézte a bejelentést csütörtökön a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Az eredetileg a Nature tudományos magazin legfrissebb számában ismertetett új technikát korábban egérkísérletekben mutatták be. A tudósok azzal a céllal, hogy neuronként viselkedő sejteket hozzanak létre, most abba a folyamatba avatkoztak bele, amellyel az emberi DNS átíródik a magzati sejtekben.

A kísérletben génmódosított vírusokkal juttattak be a magzati bőrsejtekbe négy különböző “átíró” faktort. Ezeknek az átíró faktoroknak abban van szerepük, hogy kiolvassák a DNS-molekula betűsorrendjét, amely a sejten belül lévő fehérjéket kódolja. Az alkalmazott átíró faktorok hatására a bőrsejtek egy kis hányadából közvetlenül idegsejtszerűen viselkedő sejtek keletkeztek. A korábbi megközelítésekkel ellentétben az átalakulás egy lépésben történt, nem pedig úgy, hogy először őssejtekké programozzák vissza a bőrsejteket, majd ezekből az őssejtekből képződnek neuronok.

“Megmutattuk, hogy lehetséges átalakítani az emberi bőrsejteket közvetlenül idegsejtekké, amelyek úgy néznek ki és úgy viselkednek, mint az általában csak az agyban található sejtek” – magyarázta Marius Wernig, a kaliforniai Stanford Orvosegyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője.

A felfedezés azonnali alkalmazása az lehet, hogy különböző betegségeket modelleznek segítségével. A későbbiekben alkalmazhatják a technikát új agysejtek létrehozására is, melyeket egyes neurológiai betegségben szenvedő páciensekbe juttathatnak a gyógyulás reményében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.