Hasmenésjárvány: Magyarországon is riasztás van érvényben

Terjed a halálos hasmenésjárvány Németországban, és a környező országokban is jelentettek hasmenéses eseteket. Eddig főként Svédországban jelentkezett több betegnél a vérzéses hasmenés, amelynek velejárója a veseelégtelenség.

Magyarországon riasztás van érvényben, amelyet az Európai Járványügyi Hatóság rendelt el szerte Európában. A hazai kórházakat értesítették, kiemelten figyelik a vérzéses hasmenés tüneteinek felbukkanását, de Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztályának osztályvezető főorvosa szerint péntek reggelig nem értesültek ilyen esetről Magyarországon.

A járvány Németország északi tartományaiból, elsősorban Szászország és Hamburg környékéről indult ki. Mint azt Csohán Ágnes főorvos a Ma reggelben elmondta, nagy megbetegedés-számú járványról van szó, amelyben az érintett időszakban – április közepe és május közepe között – Németországban tartózkodó külföldi állampolgárok lehetnek érintettek.

Eddigi vizsgálatok szerint Spanyolországból szállított uborkákban találták meg a kóli baktériumot, amely a megbetegedést okozza, azonban más zöldségek is érintettek lehetnek a fertőzésben. A főorvos szerint folyamatos bakterológiai vizsgálatokat végeznek a továbbterjedés kiszűrésére.

A megelőzés szempontjából Csohán Ágnes kiemelte, a hasmenésjárvány akkor terjedhet, ha a beteg és környezete nem tartja be az alapvető személyes higiéniai követelményeket – azaz nem mos rendszeresen kezet.

Bár általában az öt év alatti gyermekek esetében okoz súlyos megbetegedést ez a baktérium, arra azonban csak találgatások vannak, hogy miért a nők fertőződnek meg inkább a járványban. A főorvos elmondta, a kétszáz ismert súlyos kimenetelű eset döntő többsége felnőtt, kétharmada pedig nő. Magyarázatként azt feltételezik a szakértők, hogy az eltérő táplálkozási szokásokban keresendő az ok a nagyszámú női betegre, vagyis a nyers zöldségek fogyasztásához lehet inkább köze.

Spanyolország elutasítja, hogy felelőse legyen a járványnak, mondván, hogy az Európából származó zöldségeket kezelik és fertőtlenítik. Ezért feltételezik a szakértők, hogy a fertőzött uborka valószínűsíthetően Észak-Afrikából származik, ahol kevésbé ellenőrzik a termékeket – tehát a zöldség Spanyolországon keresztül érkezett Európába. Csohán Ágnes szerint az elkövetkező napokban fog kiderülni, hogy hová szállítottak még belőle, meddig forgalmazták és hány fogyasztóhoz juthatott el a fertőzött zöldség. Ezután határozható meg a veszélyesség mértéke, illetve hogy meddig kell fenntartani a riasztást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.