Tizenhét új egyiptomi piramist fedeztek fel műhold segítségével

Tizenhét egyiptomi piramist, ezernél több sírt, valamint háromezer ókori települést fedeztek fel Egyiptom legújabb műholdas “átfésülése” során.

A kutatás az Alabamai Egyetem tudósainak nevéhez fűződik, akik több mint egy éven át dolgoztak a projekten. A team Sarah Parcak egyiptológussal az élén egy 643 kilométer magasságban keringő műhold infravörös felvételeit elemezte. A nagyfelbontású kameráknak köszönhetően a képeken alig egyméteres átmérőjű tárgyakat is meg lehetett különböztetni. Az első feltárások már igazolták némely objektum létét, köztük két piramisét – olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

“Mivel az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták az agyagtéglát, amely sokkal tömörebb, mint a környező talaj, a vályogépítmények könnyűszerrel azonosíthatók” – magyarázta Sarah Parcak, aki szerint Egyiptom földje még rengeteg titkot rejteget.

“Ezek a piramisok, sírkamrák és házak a felszínhez közel helyezkednek el, ám épületek ezrei rejtőzködnek a mélyben, vagy akár a Nílus alatt” – emelte ki az egyiptológus, aki számára a Nílus-deltában fekvő ókori Taniszban folytatott ásatások jelentettek különleges élményt.

“Egy háromezer éves házat tártak fel, és az épület alakja majdnem tökéletesen egybeesett a műholdfelvételen látott alakzattal” – jegyezte meg Sarah Parcak.

Az egyiptomi hatóságok a műholdtechnikával az ókori műkincseket védenék, a felvételek ugyanis megmutatják, ha fosztogatók behatoltak egy sírkamrába.

A felfedezésről a BBC Elveszett városok című sorozatában május 30-án számolnak be a kutatók.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.