Alföldi nem kívánt semmit az újságírónőnek

Mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívántam az újságírónőnek – mondta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezérigazgatója újságíróknak szerdán Budapesten a pénteki sajtótájékoztatón történtekről.

“Trágár, obszcén kifejezést nem használtam, az orális jelzőt az újságíró mondta ki először, erre én egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy ő kérdezett” – tette hozzá. Mint mondta, az újságíró határozta meg a stílust.

Nem viselkedett méltatlanul, pontosan tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Tiszta lelkiismerettel megy holnap a miniszterhez, a pénteki sajtótájékoztatón nem történt “verbális nemi erőszak”, senkit nem sértett meg emberi méltóságában. “Nincs mitől félnem” – mondta, hozzátéve: annak ellenére sincs mitől félnie, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek.

Az igazgató felolvasta a sajtótájékoztató jegyzőkönyvét, majd a szó szerint idézett párbeszédhez kapcsolódva Madách Imrének Az ember tragédia római színéhez írott rendezői instrukcióját olvasta fel, amely alátámasztja a jelenet színpadra állításának a színházban látható formáját.

Mint mondta, a pénteki sajtótájékoztatón egy dologban tévedett, abban, ami az összes szóróanyagukon is olvasható, hogy az előadást 14 éven felüli nézőiknek ajánlják. Hozzátette: a produkciót 12 éves korúak is megnézhetik, csak nem értik még a darabot.

A vezérigazgató szemelvényeket olvasott fel az elmúlt hét hónapban a személyét ért sértő megnyilvánulásokból, őt támadó különböző felszólalásokból, e-mailekből leszögezve, hogy a nyomdafestéket nem tűrő szavak idézetek. Mint mondta, az esetet a továbbiakban nem kívánja kommentálni, újságírói kérdésre nem válaszol. Tájékoztatott arról, hogy a Nemzeti Színház elnyerte a Superbrands címet. A hírről tegnap értesült a színház.

A sajtótájékoztatón Blaskó Péter is felszólalt Alföldi Róbert mellett. “Az igazság érzetem hozott ide, mert úgy gondolom, most szólni kell” – fogalmazott a társulat jeles színésze. Rámutatott: ugyan sok mindenben nem értenek egyet Alföldi Róberttel, más világnézeti alapokról vizsgálják az élet dolgait, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának nagyszerűen együtt dolgozni. Hozzátette: ez így történt Az ember tragédiája próbafolyamata alatt, amelyet mint mondta, jó előadásnak tart, ezt igazolja a zsúfolt ház, a vastaps.

Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

Miklós minisztert arra kérte, fontolja meg, jó döntés-e leváltani a vezérigazgatót, mivel Alföldi Róbert esetleges távozásával lerombolódik, szétesik a Nemzeti Színház ígéretes munkája. “Kaotikus helyzet állhat elő a színházban” – mutatott rá, hozzátéve: mondvacsinált ügyek ne adjanak alapot emberek tönkretételére.

Mint ismertes, Réthelyi Miklós miniszter holnapra berendelte hivatalába Alföldi Róbertet, és vizsgálatot indított, hogy a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket pénteki tájékoztatóján.

Nemzeti Színház pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján a vezérigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem.

A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az “orális jelenetet”. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: “Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?” “Meg bizony” – hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: “önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.