Szőcs Géza: több rendező is alkalmas a Nemzeti Színház vezetésére

E pillanatban az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére – mondta Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek kedden.

Szőcs, aki korábban kiállt Alföldi mellett, úgy látja, hogy a mostani helyzet könnyen oda vezethet, hogy Alföldi Róbert nem maradhat a Nemzeti Színház élén, de megelőlegezni az erről szóló döntést kockázatos.

Mint ismeretes, a döntés Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezében van. A miniszter csütörtökre berendelte magához hivatalába Alföldi Róbertet, miután az igazgatót azzal vádolják, hogy a színház pénteki sajtótájékoztatóján egy provokáló kérdésre obszcén kijelentéssel válaszolt. Alföldi pedig szerdán áll a nyilvánosság elé véleményével.

Szőcs Géza szerint az igazgató sorsáról való döntés kiérlelése bonyolult folyamat, amely sok összetevő mérlegeléséből áll. Elmondta: “úgy érzi, komolyra fordult a helyzet, az eddigi, az igazgató lemondását sürgető érveket meghaladó súlyú érvek, erők és nyomás keletkezett az ügyben”.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a nem szakmai nyilvánosság előtti szereplései árnyékot vetnek az igazgató mégoly kiváló szakmai teljesítményére is. “Lebeszéltem volna arról, hogy ilyen választ adjon, ezeket a szavakat használja” – mondta Szőcs Géza, aki, mint mondta, továbbra is jelentős művésznek tartja Alföldi Róbertet.

Kérdésre válaszolva elmondta: Az ember tragédiája című előadást a Nemzetiben egyelőre nem látta, de meg fogja nézni. Hozzátette: azért nem sietett ezzel, mert a darabnak egy nagyon jó előadását látta nemrégiben Szombathelyen, és azt várta, hogy letisztuljon az azzal kapcsolatos kép benne.

A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter – Pörzse Sándor (Jobbik) azonnali kérdésére válaszolva – hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, hogy vizsgálatot indít Alföldi Róbert pénteki kijelentései miatt. Réthelyi Miklós azt mondta: ha igazak a hírek arról, hogy az igazgató mit mondott sajtótájékoztatóján, akkor a “viselkedésével átlépett egy határt”. Kijelentette, ha bebizonyosodnak a sajtóhírek, akkor Alföldi Róbert méltatlanná vált egy kiemelt nemzeti intézmény vezetésére.

A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján a főigazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róberttől azt kérdezte: azok után, hogy nagy írók műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja-e, hogy le kellene mondania? Alföldi erre először röviden úgy válaszolt, hogy nem.

A főigazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabokat, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az “orális jelenetet”. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja, olvassa el a római színt. Az újságírónő megkérdezte: “Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?” “Meg bizony” – hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: “önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.