Netanjahu: Izrael kész a kompromisszumra, de nem vonul vissza az 1967-es határok mögé

Izrael kész a kompromisszumra a leendő palesztin állammal a határok kérdésében, de nem vonul vissza az 1967-es határok mögé – jelentette ki kedden Washingtonban az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott, esetenként vastapssal megszakított beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a megegyezésnek tükröznie kell az 1967 óta megváltozott demográfiai realitásokat, s hogy Nagy-Tel-Aviv és Kelet-Jeruzsálem zsidók által sűrűn lakott, valamint a stratégiai és biztonsági szempontból fontos területek Izrael részét képezik majd. Ugyanakkor a békekötés után lesznek olyan zsidó települések, amelyek kívül esnek majd a zsidó állam határain, s amelyek státusáról meg kell majd állapodni.

“Jeruzsálemet sohasem lehet felosztani” – jelentette ki Netanajhu, aki ugyanakkor “nagyvonalú” területi rendezést ígért a palesztinoknak.

Az izraeli miniszterelnök szerint a leendő palesztin államnak demilitarizáltnak kell majd lennie, de határai mentén Izraelnek hosszú távon fenn kell majd tartania a katonai jelenlétét. Mint mondta “erőteljesen ellen kell állni” annak a törekvésnek, hogy az ENSZ közgyűlése (idén ősszel) elismerje a palesztin állam függetlenségét.

Benjámin Netanjahu megerősítette, hogy Izrael nem hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni a Hamász palesztin szervezettel. Az izraeli miniszterelnök kijelentette: a béke fő akadálya, hogy a palesztinok nem hajlandók elismerni a zsidó állam létjogosultságát. Netanjahu ezért a megegyezés feltételéül szabta, hogy a palesztinok ugyanúgy ismerjék el a zsidó állam létezésének jogát, mint ahogy az oslói megállapodás nyomán hivatalba lépett mind a hat izraeli miniszterelnök megtette ezt a palesztin állam esetében.

“Itt az ideje, hogy Abbász elnök kijelentse: elfogadom a zsidó államot” – mondta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.