EMNT-RMDSZ: el kell távolítani a vitatott táblát a kolozsvári Mátyás-szobor elől

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kedden nyílt levélben fejezte ki megütközését amiatt, hogy Mátyás király kolozsvári lovas szobránál engedély nélkül újból elhelyeztek egy magyarságot sértő feliratot, valamint hogy a város bejáratainál eltűntek az érkezőket magyarul is üdvözlő feliratok.

A kolozsvári polgármesteri hivatalhoz intézett – az MTI bukaresti irodájába is eljuttatott – nyílt levélben az EMNT két vezető személyisége, Gergely Balázs közép-erdélyi régióelnök és Csigi Levente, a Kolozs megyei szervezet elnöke leszögezi: “Megütközéssel vettük tudomásul, hogy Mátyás király kolozsvári lovas szobrának talapzatán engedély nélkül újból elhelyeztek egy, a történelmi valóságot elferdítő és a magyarságot sértő feliratot tartalmazó bronztáblát, valamint hogy a város bejáratainál eltűntek az érkezőket románul, magyarul, németül, angolul és franciául üdvözlő, alig egy nappal korábban felszerelt feliratok”.

A levél aláírói mindezt törvénysértésnek és nyilvánvaló provokációnak minősítik, amely az 1990 márciusában Marosvásárhelyen kirobbant súlyos nemzetiségi zavargások kiváltó okait juttatják eszükbe.

Súlyosbítja a helyzetet az a körülmény – írják -, hogy az illetékes hatóságok az azonnali és határozott fellépés helyett tétlenül szemlélik az eseményeket, hallgatólagosan járulva hozzá – akárcsak 1990-ben Marosvásárhelyen – a feszültség fokozásához és a helyzet elmérgesedéséhez.

Románia - Vitatott tábla a kolozsvári Mátyás-szobornál

“Határozottan visszautasítjuk és elítéljük ezeket a cselekedeteket, és követeljük a Mátyás-szoborcsoport talapzata elé elhelyezett, Iorga-idézetet tartalmazó bronztábla azonnali eltávolítását, a város bejáratainál az érkezőket üdvözlő ötnyelvű táblák visszahelyezését, valamint a két nyilvánvaló bűncselekmény elkövetőinek felderítését és felelősségre vonását” – áll az EMNT nyílt levelében.

A levélben említett idézet Nicolae Iorga történésztől származik, aki ezt írta Mátyásról: “A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.

Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki hivatala ugyancsak kedden a magyar sajtónak címzett leveléhez csatolva küldött el egy kivonatot a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport helyreállítási tervéből, amelyet az Utilitas tervezőiroda készített. Ezt a tervet hagyta jóvá az Országos Műemlékvédelmi Bizottság – áll a levélben, amely szerint e terv része a tábla is, pontosan szerepel benne nem csak a tábla mérete, hanem a rajta szereplő szöveg is. A Iorga-idézetet tartalmazó, most elhelyezett tábla nem az engedélyezett szöveget tartalmazza, emiatt ezt onnan el kell távolítani – olvasható az RMDSZ elnöki hivatalának levelében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.