DSK – Le Monde: Sarkozy környezete kompromittáló információt próbált meg kiszivárogtatni

Dominique Strauss-Kahnról, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten lemondott vezérigazgatójáról egy kompromittáló rendőrségi jelentést próbáltak meg kiszivárogtatni az elmúlt hónapokban Nicolas Sarkozy francia államfő közvetlen környezetéből – állította kedd délután megjelent számában a Le Monde.

A mértékadó francia liberális újság szerint a 2007-es elnökválasztás előtt készült néhány soros feljegyzésben az olvasható, hogy DSK-t egy rutinellenőrzés során “szerencsétlen pózban” lepték meg egy gépkocsiban, Párizs egyik fizetett randevúiról közismert nyugati részén.

A Le Monde-nak sem a párizsi prefektúra, sem a belügyminisztérium nem kívánta hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy létezik a jelentés. A lapnak ugyanakkor három forrás is megerősítette: készült ilyen feljegyzés, s az Sarkozy közvetlen környezetéhez is eljutott.

Az egyik forrás úgy tudja, hogy a jelentés eredeti példányát megsemmisítették, miután “magas helyen” úgy döntöttek, hogy sem büntetőjogilag, sem a médiában nem kívánatos az ügy folytatása. Dominique Strauss-Kahn ugyanis 2006-ban elvesztette a szocialisták elnökjelöltségért folyó küzdelmét, így a jobboldali hatalom számára nem jelentett semmilyen veszélyt. Mindezek tudatában jelölte őt egy évvel később a megválasztott államfő, Nicolas Sarkozy az IMF vezetői székébe – hangsúlyozta a Le Monde.

A cikket jegyző Gérard Davet és Fabrice Lhomme azt állítják, hogy amióta DSK népszerűségi mutatója az elmúlt hónapokban elkezdett fokozatosan emelkedni, Sarkozy közvetlen környezetéből egyre többen dicsekedtek az újságíróknak azzal, hogy kezükben tartják az IMF-vezért, akit az információk nyilvánosságra hozatalával fenyegettek.

A le Monde szerint tény, hogy Sarkozy 2002 óta valamennyi választási szempontból számára veszélyes személyiség magánéletének bizonyos kényes aspektusait ismeri. Belügyminisztersége kezdetén ugyanis legbizalmasabb embereit nevezte ki a titkosszolgálat, a rendőrség, valamint a prefektúra élére: ez a csapat – mint fogalmaz a lap – a legjobban informált jelenleg Franciaországban.

A végén DSK maga is rájött a veszélyre, ahogy azt a Libération című napilap meg is írta egy vele folytatott beszélgetés nyomán. A baloldali politikus számára a nők iránti imádata mellett, a jelenlegi belügyminiszter, Claude Guéant egykori párizsi prefektus feltételezett módszerei jelentették a fő gondot, DSK szerint ugyanis ő terjesztette a magánéletére vonatkozó pletykákat.

A Le Monde arra emlékeztetett, hogy Franciaországban a rendőrség mindig is a hatalom egyik fő eszköze volt. A köztársasági elnöki poszt előtt a néhai szocialista Francois Mitterrand és a konzervatív Jacques Chirac is éveket töltött el a belügyminisztérium élén.

 

Strauss-Kahn támogatói pénzt kínáltak a szobalány afrikai rokonainak

Pénzt ajánlottak a Dominique Strauss-Kahnt szexuális bűncselekménnyel vádoló szobalány Guineában élő, szegény rokonainak a volt IMF-vezér támogatói, cserébe azért, hogy a nő elálljon az eljárástól – közölte kedden a New York Post című bulvárlap.

A szobalány az ügyészség védőőrizetében áll, így nem lehet közvetlenül kapcsolatba lépni vele, DSK támogatói ezért a hozzátartozóit környékezték meg  – állította a lap egy francia üzletasszonyra hivatkozva, aki “szoros kapcsolatban áll Strauss-Kahnnal és a családjával”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.