Baktériumfertőzés állhat a Parkinson-kór hátterében?

A gyomorfekélyért felelős baktériummal, a Helicobacter pylorival való fertőzöttség kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulásával – idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A Louisianai Állami Egyetem munkatársai egérkísérleteikről az Amerikai Mikrobiológiai Társaság tudományos találkozóján számoltak be.

Traci Testerman és kutatócsoportja középkorú – 55-65 éves embereknek megfelelő – egereket fertőzött meg H. pylorival. Az állatok hat hónappal később Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket mutattak: kevesebbet mozogtak és csökkent agyukban a dopamin nevű hormon szintje. Ugyanezek a változások fiatal egereknél nem következtek be, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy az idősödés növeli a Parkinsonnal szembeni esendőséget.

“Megállapításunk azt sugallja, hogy a H. pylorival való fertőzés jelentős szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában embereknél” – mondta Testerman.

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a betegség tüneteinek jelentkezésekor az idegsejtek egy része már elpusztult, ezért a baktérium eltávolítása ebben a stádiumban már nem javítaná a páciens állapotát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.