Perczel András kémikus a 2011. évi Bolyai-díj kitüntetettje

A kémiának ez a területe igen frekventált, sok Nobel-díjat adtak ki a fehérjék kutatásával kapcsolatban az elmúlt évtizedben” – latolgatta kitüntetése hátterét Perczel András Bolyai-díjas vegyész, aki az “élet molekulái”, a fehérjék szerkezetét vizsgálja.

Perczel piarista diákként érettségizett, majd két év kitérő után került az ELTE vegyész szakára, ahol 1985-ben végzett. Jelenleg is a Természettudományi Kar Szerves Kémiai tanszékének munkatársa, immár egyetemi tanárként.

A professzor annak a bonyhádi családnak a leszármazottja, melybe 200 éve Perczel Mór is született. “Ez sok mindenben meghatározta részben a neveltetésemet, részben pedig a szemléletemet” – emlékezett vissza. “Nem éreztem soha kísértést, hogy elhagyjam az országot. Ha az őseim küzdöttek ennek az országnak a szabadságáért, akkor nekem küzdenem kell a szabad ország felemelkedéséért a magam szerény képességeivel” – tette hozzá.

Külföldi tanulmányútjaira, ösztöndíjaira ugyanakkor örömmel ment, mert egy kutató számára igen hasznos jó dolog, ha más országokban is tud dolgozni, megismerni az ottani viszonyokat. “Voltam a Sorbonne-on rövidebb ideig, majd Bostonban hosszabb ideig, ez utóbbi három év igazán gyümölcsöző volt” – idézte fel. Később a kanadai állam ösztöndíját kapta meg a torontói egyetemre, ahonnan az 1990-es évek elején tért vissza, amikor gyerekei iskolába mentek. “Ezt követően Oxfordba, Ian Campbellhez kaptam ösztöndíjat, akiben nagy szellemet, embert és kutatót ismertem meg” – méltatta brit kutatótársát. Részben ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy a későbbiekben az ELTE-n sikerült létrehozni a magyar bio-NMR központot. “Használtuk a mágneses rezonanciás spektroszkópiát korábban is, de annak technikáját, hogy nagy molekulákat miként vizsgál az ember, ott tanultam meg” – emlékezett Perczel.

“Bár maguk a fehérjék tipikusan nem azok a rendszerek, amelyek maguk gyógyszerek – nota bene mintegy 70 ilyen szer van, amely ma patikában kapható -, de a hatóanyagok a receptorokon fejtik ki hatásukat, tehát a partner fehérje” – magyarázta a kémikus, miként kötődik áttételesen, sőt időnként közvetlenül is a gyógyszerkutatáshoz a fehérjék és peptidek szerkezetét feltáró munkájuk.

“Némi zavar és örömmel vegyes felelősség” volt a díjazott első reakciója. “Ha az embert kiemelik, akkor ezt a bizalmat meg kell szolgálni. Meg kell próbálnom a kémiát népszerűsíteni, visszacsempészni a hétköznapi életbe” – vázolta elképzelését Perczel. “Volt időszak, amikor a kémia sokkal inkább közügy volt, most inkább akkor kerül szóba, ha baj van, pedig a kémia része a világunknak” – tette hozzá.

A friss Bolyai-díjas úgy véli, klinikai pszichológus felesége is aktív módon részese a díjnak. A házaspár három gyereke közül kettő orvostanhallgató, egyik lányuk pedig pszichológiát és művészettörténetet tanul. Perczel kikapcsolódásként zenét hallgat, és – mint elmondta -, rendszeresen igyekszik beiktatni egy kis mozgást, focit.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.