Két EU-tagállam ellenzi Románia és Bulgária idei schengeni csatlakozását

Az Európai Unió két tagállama nem akarja, hogy Románia és Bulgária már az idén csatlakozzon a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez – jelentette ki pénteken Florin Saghi, a román belügyminisztérium schengeni ügyosztályának vezetője.

Saghi egy bukaresti konferencián kifejtette, hogy az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsának júniusi ülésére kidolgozandó szövegtervezetben két tagállam nem jelölt meg Románia és Bulgária számára pontos csatlakozási határidőt, sem az idei év, sem későbbi időpont nem szerepel javaslatukban. Elmondta, hogy az Európai Unió két legnagyobb finanszírozójáról van szó, amelyek az év elején is ellenezték a két ország schengeni csatlakozását.

Románia két nappal ezelőtt elküldte észrevételeit a szövegtervezethez – folytatta Saghi. Bukarest jelezte: azt szeretné, ha a dokumentumban 2011-es időpont szerepelne majd csatlakozási határidőként. Románia reméli, hogy számára szeptemberben újabb pontos csatlakozási határidőt szabnak meg a schengeni övezethez tartozó tagállamok, amelyeknek egyhangú döntést kell hozniuk.

A román belügyi illetékes hozzátette, hogy a szóban forgó előzetes szövegtervezetnek még több munkabizottságon is “át kell mennie”, mígnem, várhatóan június első felében, a bel- és igazságügyi tanács elé kerül.

Romániának és Bulgáriának eredetileg már tavasszal be kellett volna lépnie a schengeni övezetbe, de Franciaország, Németország, Hollandia és Ausztria kifogásolta, hogy a két országban még túlságosan elterjedt a korrupció.

Saghi szerint a Románia csatlakozását kifogásoló tagállamok a román állampolgárok özönétől tartanak, akik úgymond exportálni fogják a bűnözést, és elfoglalják a kifogásokat megfogalmazó államok állampolgárai elől a munkahelyeket. Saghi szerint ezek alaptalan félelmek, hiszen a románok már 2002 óta vízummentesen utazhatnak, Románia pedig már 2007 óta tagja az uniónak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.