Görögország drasztikus leminősítése

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta az euróövezeti tag Görögország eddig sem befektetési ajánlású hosszú távú adósosztályzatát pénteken a Fitch Ratings, a szükséges további konszolidációs intézkedések végrehajtási és politikai kockázatainak emelkedésével indokolva a lépést.

A legnagyobb európai hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának besorolását az eddigi “BB plusz”-ról a köztes “BB” és “BB mínusz” fokozatok kihagyásával “B plusz”-ra süllyeszti. A rövid távú államadósság osztályzata maradt az eddigi “B” szinten, de a Fitch mindegyik görög besorolást további leminősítés jelentős esélyére utaló negatív figyelőlistára vette.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s a múlt hét elején egyes afrikai fejlődő országokénál is gyengébb szintre rontotta Görögország  adósosztályzatait. Az S&P a hosszú futamidejű görög államadósság besorolását “BB mínusz”-ról – a köztes “B plusz” kihagyásával – “B”-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzatát “B”-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető “C” szintre rontotta. A cég ráadásul mindkét osztályzatot szintén további leminősítés valószínűségére utaló negatív figyelőlistán hagyta.

A hosszú futamidejű görög adósságok “B” besorolása rosszabb Szenegál, Angola, Nigéria vagy Zambia osztályzatainál, ezekre az országokra a Standard & Poor’s ugyanis “B plusz” besorolást tart érvényben.

Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél.

A Fitch Ratings az általa pénteken bejelentett görög leminősítés indoklásában kiemelte: az osztályzatrontás tükrözi, hogy mekkora kihívásokkal kell szembenéznie a görög kormánynak az állami fizetőképesség fenntartásához szükséges radikális költségvetési és szerkezeti reformprogram végrehajtása során. A Fitch szerint növekszenek a végrehajtási és a politikai kockázatok, mivel a vártnál alacsonyabb adóbevételek és a korábban tervezettnél magasabb tavalyi hiány miatt még további költségvetési takarékossági intézkedésekre lesz szükség a hazai össztermék (GDP) 7,5 százalékában kijelölt idei államháztartási hiánycél tartásához.

A Fitch szerint mindazonáltal a hosszú futamú “B plusz” osztályzat is még a hitelminősítő azon várakozását tükrözi, hogy Görögország újabb jelentős összegeket kap az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), és a görög szuverén kötvények sem “enyhe átstrukturáláson”, sem “átprofilírozáson” nem esnek át, vagyis nem lesz olyan “adósi esemény”, amelynek nyomán a Fitch fizetésképtelenségi adósosztályzatot adna Görögországnak.

Ebben azonban más nagy londoni házak nem ennyire bizonyosak.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról minap összeállított átfogó elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a görög államháztartási konszolidációs program nem érte el a kitűzött célokat. A ház azzal számol, hogy a GDP-arányos görög közadósság-ráta már az idei év végre eléri a 153 százalékot, és a cég elemzői szerint Görögországnak “irreálisan alacsony”, 4,6 százalékos piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 – a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása – után.

A Barclays Capital londoni szakértői közölték: semmiféle olyan tényezőt – például nagyon magas gazdasági növekedést vagy drákói költségvetési kiigazító intézkedéseket – nem látnak, amelynek révén a görög adósságdinamika stabilizálásához szükséges szintre csökkenhetnének a görög kötvényhozamok.

A ház elemzőinek megállapítása szerint Görögország elérkezett arra a pontra, ahol “szinte minden reális forgatókönyv” alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és “megkezdődött a visszaszámlálás” a görög adósságátrendezés felé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.