Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF): Legyen az animáció mindenkié!

Legyen az animáció mindenkié! – ez a mottó vezérelte a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) szervezőit – mondta el csütörtökön Mikulás Ferenc fesztiváligazgató.

A június 15. és 19. között megrendezendő nemzetközi és hazai animációs seregszemle programjáról a budapesti Uránia Filmszínházban tartott sajtótájékoztatón számolt be Mikulás Ferenc. Mint fogalmazott, az idei fesztivál vezérmotívuma a zene és az animáció kapcsolata, ami különös hangsúlyt kap az idei Liszt-évben. Ennek jegyében például a fesztivál számos olyan alkotást gyűjtött össze a magyar animáció történetéből, amelyek felhasználták Liszt Ferenc zenéjét. Az elhunyt Dargay Attilára emlékezve például a Lúdas Matyit vetítik, amelyben szintén a zeneszerző muzsikája csendül fel.

A KAFF-nak otthont adó Kecskemét szülötte Kodály Zoltán. Tőle származik a mondás: “legyen a zene mindenkié”. Mikulás Ferenc felidézte: a program tervezésekor merült fel az ötlet, hogy Kodály gondolatát tovább folytatva így fogalmazzák meg a fesztivál mottóját: legyen az animáció mindenkié.

“Nemcsak a professzionális filmkészítőket hívtuk meg, és mutatjuk be műveiket a versenyprogramban, hanem az amatőröket, a szabadfilmeseket is” – mutatott rá, hozzáfűzve, hogy sok külföldi animációs alkotót invitáltak meg, és felkutatták azokat az animációs kollégákat is, akik arra kényszerültek, hogy 1945 előtt elhagyják az országot.

A Magyarországról indult, és világhírűvé vált animációs filmesek – John Halas, Jules Engels, Jean Image, George Pal vagy Kiss Vilma – munkásságát a Vissza a szülőföldre programban mutatják be. Könyv is készül az alkotókról összegyűjtött anyagból.

Mint elhangzott, a fesztivál keretében több mint kétszáz filmet vetítenek. A produkciókat nemcsak a kecskeméti fesztiválhelyszíneken láthatja a közönség: a szervezők tapasztalatai szerint igény van arra, hogy párhuzamosan a környező településeken is megnézhessék az érdeklődők a filmeket, ezért Ágasegyházán, Ballószögön, Tiszakécskén, Kerekegyházán és Lajosmizsén is lesznek vetítések.

A KAFF tulajdonképpen két fesztivál – emlékeztetett Mikulás Ferenc. Egyfelől az elmúlt két év alatt készült magyar animációk seregszemléje, másfelől az európai egészestés animációs filmek és tévés produkciók mustrája.

Az Európai Animációs Játékfilmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke idén a nemzetközi ASIFA elnöke, a koreai Nelson Shin lesz, a zsűriben Tomm Moore ír rendező, a tavalyi fődíjas film, a Kells titka alkotója, Monique Renault francia rendező, Rózsa János Kossuth-díjas filmrendező és Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója foglal majd helyet.

A mezőnyben induló alkotások között szerepel a Chico és Rita című spanyol zenés románc, két francia produkció, az Eleonóra titka című mesefilm és a vidám műfajú Sztorizó Show, valamint kiváló a cseh bábanimációs Jiri Barta A padláson című meséje.

A brit Quay fivérek Lengyelországban forgatott Maszk című alkotása az európai tévéfilmek kategóriájában versenyez az ugyancsak lengyel Esterházy című animációval és a Vicenta című spanyol gyurmafilmmel.

A magyar mezőnyt felvonultató Kecskeméti Animációs Filmfesztivál zsűrijének elnökéül a svájci Georges Schwizgebelt hívták meg a szervezők. A testület további tagjai: Eckhardt Balázs televíziós rendező, a Kecskemét TV elnöke, Glaser Kati, az előző fesztivál fődíjas magyar rendezője, Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, Michel Ocelot francia animációs-játékfilmrendező és Raoul Servais belga rövidfilmrendező.

A fesztiválon a fődíj mellett kategóriadíjakat, különdíjakat és közönségdíjakat is kiosztanak majd. Az életműdíjat a magyar animáció történetének krónikása, Dizseri Eszter kapja meg – közölte Mikulás Ferenc.

A magyar animáció mestereinek – köztük Jankovics Marcellnek, Richly Zsoltnak, Czakó Ferencnek, Orosz Istvánnak és Szilágyi Varga Zoltánnak – a munkáit retrospektív vetítéseken tekintheti meg a közönség.

A fesztiváligazgató emlékeztetett arra, hogy a KAFF-ot “beemelték” a magyar uniós elnökséghez kapcsolódó kulturális programsorozatba. A Hungarofest ennek keretében támogatja a fesztivál programjait, illetve segíti, hogy a fesztiválon szereplő kiemelkedő magyar alkotások bemutatkozzanak a világ különböző kulturális intézeteiben.

A KAFF “tartalmilag és szellemiségében is európai rendezvény” – emelte ki Kálomista Imre, a Hungarofest igazgatója a fesztiváligazgató beszámolója után.

A tájékoztatón Kecskemét alpolgármestere, Mák Kornél a “KAFF motorjának” nevezte Mikulás Ferencet és köszönetet mondott neki fáradhatatlan munkájáért.

Kende János Kossuth-díjas operatőr, a Nemzeti Kulturális Alap mozgóképes szakmai kollégiumának vezetője hangsúlyozta: “állami támogatás nélkül kultúra nem létezik.” Mint hozzáfűzte, a kollégiumra mindig hálás szerep hárult, ha az animációt kellett felkarolnia, mivel a támogatás jó helyre jutott: akár olyan filmhez, amely a gyerekeknek okozott élményt, akár innovációra fordították az alkotók.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.