Az ügyvédek újra megkísérlik elérni Strauss-Kahn óvadék ellenében való szabadlábra kerülését

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatójának ügyvédjei a csütörtöki meghallgatáson ismét kísérlik óvadék ellenében szabadlábra helyeztetni védencüket – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.

A védelem által felkínálandó szigorú feltételek egyike lesz, hogy a vádlott elektronikus nyomjelzőt visel majd a bokáján. Emellett nem hagyhatja majd el a lakást, a szállodai szobát vagy az irodát és le kell adnia az útlevelét is. A CNN szerint az ajánlatban “hatalmas összegű” óvadék szerepel majd.

Strauss-Kahnnak pénteken kell ismét a bíróság elé állnia, amikorra a nagyesküdtszék eldönti, hogy lefolytassák-e ellene az eljárást szexuális bűncselekmény és nemi erőszak kísérletének vádjában.

“Úgy hiszem, hogy olyan csomaggal állnak elő, amit a bíróság el fog fogadni” – jelentette ki Jeff Toobin, a CNN jogi szakértője. A bíróság szóvivője megerősítette, hogy megszülethet az egyezség a szabadlábon való védekezésről.

Az illetékes bíró kedden a külföldre szökés veszélyére hivatkozva elutasította, hogy Strauss-Kahnt egymillió dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezze.

 

Felháborodást keltett, és bocsánatkérésre kényszerült Dominique Strauss-Kahnnal kapcsolatos, a parlament ülésén, élő televíziós közvetítésben tett kijelentése miatt egy osztrák parlamenti képviselő.

Wolfgang Grossruck, a felső-ausztriai Grieskirchen városka polgármestere a törvényhozás kedd esti ülésén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnökére utalva, mondandóját rímekbe szedve így viccelődött: “noha kora már éltes, Dominique Strauss megmutatja, mire képes”.

A 62 éves Strauss-Kahnt szombaton vették őrizetbe New Yorkban azzal a gyanúval, hogy megpróbált megerőszakolni egy szállodai szobalányt.

Noha az Osztrák Néppárt (ÖVP) padsoraiban helyet foglaló Grossruck gyorsan megpróbált visszakozni, a többi párt képviselői – szintén élő közvetítésben – egyöntetűen felháborodva bírálták a ballépését.

A kormánypárti politikus évek óta minden parlamenti felszólalását egy-egy maga faragta versikével zárja. Mint mondta, ezúttal sem akart senkit sem megbántani, sem helyeselni az IMF-vezér tetteit.

A Zöldek lemondásra szólították fel Grossruckot, egy másik ellenzéki párt soraiból pedig “szégyenletesnek” nevezték kijelentéseit. Az ülést vezető házelnök-helyettes, az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó Martin Graf, aki előzőleg a teremben uralkodó zsivaj miatt beszéde gyors befejezésére nógatta a politikust, “mert különben nem marad idő szokásos négysorosára”, elhatárolódott a képviselő kijelentésétől.

Így tett Karlheinz Kopf, az ÖVP frakcióvezetője is. Kopf amúgy védelmébe vette a politikust, kijelentve: “a képviselő is ember”. Szerdán az osztrák közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta: Grossruck bocsánatot kért, és ezzel ő a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.