ÚMSZ: román aggály egy kormányközi megállapodás figyelmen kívül hagyása miatt

A román külügyminisztérium adatvédelmi szempontok miatt aggályosnak tartja, hogy Budapest figyelmen kívül hagyja az oktatási támogatásokról szóló kormányközi megállapodást – írta hétfői számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ).

A bukaresti napilap magát megnevezni nem akaró román külügyi forrásra hivatkozva tudni vélte: a magyarországi oktatási-nevelési támogatás kérdése lesz az egyik napirendi pont Teodor Baconschi román és Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtöki találkozóján. A juttatások ügyét a június elején ülésező román-magyar kisebbségi vegyes bizottság is napirendre tűzi.

A lap úgy fogalmaz: a támogatások azután váltak diplomáciai kérdéssé, hogy az Orbán-kormány ettől az évtől kezdve már nem az Iskola Alapítványon keresztül kívánja folyósítani a romániai magyar oktatási intézményekben tanuló diákok számára a húszezer forintnak megfelelő összeget, hanem “egy hatályban lévő román-magyar kormányközi megállapodást megszegve” a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséget kérte fel a pályáztatás lebonyolítására.

Az ÚMSZ román külügyminisztériumi forrásoktól úgy értesült: a bukaresti diplomácia adatvédelmi szempontok miatt tartja aggályosnak, hogy Budapest figyelmen kívül hagyja a támogatást szabályozó kormányközi megállapodást. A magyar fél ugyanis olyan adatokhoz jut a támogatási rendszer adminisztrációja révén, amelyekhez jogszerűen a román államnak is csak szigorú feltételek teljesítése mellett lehet hozzáférése. Az oktatási-nevelési pályázat kiírója ugyanis olyan személyes adatok közléséhez (nemzetiség, lakcím, személyi szám, személyi igazolvány másolata, oktatási intézmény adatai, családi állapot, telefonszám) köti a támogatást, amelyeknek a rögzítésére és tárolására a magyar hatóságok nem jogosultak, s amelyeket a román állam is csak akkor rögzíthet, ha teljesíti az érvényes adatvédelmi előírásokat – olvasható a lapban.

A szulofoldonmagyarul.ro webhelyről letölthető adatközlő lapon szereplő adatvédelmi záradékot is idézi a cikk: “Alulírott hozzájárulok a támogatás tényének nyilvánosságához, az igénylőlapon, valamint az adatlapon és a pótlapon szereplő személyes adatoknak a pályázat elbírálásával kapcsolatos kezeléséhez, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségére, valamint a Bethlen Gábor Alapra vonatkozó hatályos adatvédelmi jogszabályok szerint.”

A kiíró a 2001/677-es számú romániai adatvédelmi törvényt nevezi meg jogi alapként, azt azonban nem tisztázza, hogy a magyarországi jogi személyiséggel és felelősséggel bíró Bethlen Gábor Alap milyen, nemzetközi szempontból is érvényes jogszabályok szerint jár el – írja az ÚMSZ. A meg nem nevezett külügyi forrás a lapnak azt is megállapította: a kormányközi szerződést egyébként az Orbán-kormány a jelenlegi feltételek mellett nem is mondhatja fel egyoldalúan, ezért a következő hetek tárgyalásaitól függ, folyósítható-e az oktatási-nevelési támogatás a magyar fél által szorgalmazott módon.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a lap érdeklődésére nem kívánt a kérdésben állást foglalni. Közölte: a tárgyalások kimenetele a külügyminisztériumi egyeztetésektől függ. A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke, Burus Siklódi Botond az ÚMSZ-nek elmondta: az RMPSZ nem vesz részt a pályázati pénzek kezelésében, és egyelőre szerződést sem kötött a magyar kormánnyal a pályázat lebonyolítására.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.