Belföldi rövid hírösszefoglaló

RÉTHELYI MIKLÓS: A CSALÁD AZ ÉLETET MEGHATÁROZÓ EGYÜTTLÉTI FORMA
A család az életet meghatározó együttléti forma, jelentősége a XXI. században is igen nagy – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Budapesten.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága által a családok nemzetközi napja alkalmából szervezett majálison a tárcavezető hangsúlyozta: bár a világ folyamatosan változik, továbbra is szükség van a szerető, törődő családra.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy tárcája a családokat többféle módon segíti, hiszen ők foglalkoznak az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport ügyével, valamint a nehéz helyzetbe jutottak megsegítésével.

Soltész Miklós államtitkár az eseményen kiemelte: megalakulásakor az új kormány a családok támogatását tűzte ki egyik legfontosabb céljaként.

MSZP: TULAJDON ELLENI TÁMADÁS A KORKEDVEZMÉNYES NYUGDÍJAK MEGSZÜNTETHETŐSÉGE
Az MSZP a szerzett jogok és a tulajdon elleni támadásként értékeli a korkedvezményes nyugellátás kormánypárti képviselők által javasolt megszüntethetőségét.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Lázár János és Balsai István fideszes képviselők pénteken terjesztették az Országgyűlés elé azon alkotmánymódosítási javaslatukat, amely alapján a korkedvezményes nyugellátás csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé válhat.

Az ellenzéki politikus szerint ezzel a lépéssel hirtelen mintegy félmillióan válhatnak munkanélkülivé, mivel a kabinet “hadüzenete” mellett egyetlen munkahelyet sem teremt. “Lövésük sincs mit kellene tenni, elvenni tudnak, de adni nem” – fogalmazott.

Az MSZP elnökségi tagja arról is beszélt, hogy a kormány jövőre 88 milliárd forintot, 2013-ban pedig további 117 milliárd forintot kíván kivonni a nyugdíjrendszerből.

SZAKSZERVEZETEK TILTAKOZNAK A KORKEDVEZMÉNYES NYUGDÍJ TERVEZETT MEGVÁLTOZTATÁSA MIATT
Több szakszervezet tiltakozik amiatt, hogy fideszes képviselők egyéni indítványukkal az új alkotmányt úgy változtatnák meg, hogy a korkedvezményes nyugdíj csökkenthetővé, szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé váljon. Az érdekképviseleti szervezetek az indítvány visszavonását, továbbá egyeztetést sürgettek, és arra is figyelmeztettek, hogy a szerzett jogok elvétele tovább fokozhatja a társadalmi feszültséget.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete azt közölte: megdöbbenéssel és értetlenkedve fogadták a hírt, hogy a kormánypárt ismételten egyéni országgyűlési képviselői indítvánnyal kerüli meg a tárgyaló feleket. A Liga pedig azt írta: országszerte felgyorsítják a sztrájkbizottságok alakítását, ha az Országgyűlés elfogadja az indítványt, amely “egyetlen tollvonással lehetővé tenné a már megszerzett nyugdíjak visszavonását”.

BAKA ANDRÁS: NINCS HATÉKONY BÍRÁSKODÁS A HATALMI ÁGAK EGYÜTTMŰKÖDÉSE NÉLKÜL
Baka András nem számít arra, hogy az új alkotmány szerint a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria felállításával összefüggésben jövőre már új vezetője lesz a magyar igazságszolgáltatásnak.

A főbíró az MTI érdeklődésére azt nyilatkozta: ezt a kérdést ugyan nem neki kellene feltenni, de az a véleménye, hogy egy uniós tagállamban, demokratikus jogállamban még a felvetése is elfogadhatatlan annak, hogy egy független alkotmányos intézmény élén álló, minősített parlamenti többséggel megválasztott közjogi tisztségviselőt hivatali idejének lejárta előtt menesszenek, még akkor is, ha ennek jogi feltételei megteremthetők.

Azzal kapcsolatban, hogy az új alaptörvény nyitva hagyja a kérdést: az OIT-nál maradnak, vagy az igazságügyi tárcához kerülnek át a bírósági igazgatási hatáskörök, a főbíró kifejtette, hogy a végrehajtó hatalomhoz rendelt bírósági igazgatás intézményesíti az ítélkezésbe történő politikai beavatkozás lehetőségét, hiszen a bírósági vezetők kinevezésétől a bírósági épületek állapotáig, a bírák munkakörülményeit alapvetően meghatározó kérdésekben kerülne a döntési jogkör egy másik hatalmi ághoz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.