A madarak viselkedése eltérő környezetben sem változik

Budapest/Helsinki, (MTI) – A madarak viselkedése egymástól több ezer kilométerre fekvő, rendkívül eltérő környezetben sem változik – állapította meg darvak megfigyelése alapján három magyar és egy finn ornitológus, akik a brit tudományos akadémiay Biology Letters című folyóiratában számoltak kutatásaikról.

Mint a Magyar Tudományos Akadémia honlapján (http://mta.hu) olvasható, Végvári Zsoltot, az Európai Darukutató Csoport elnökhelyettesét, a Debreceni Egyetem Viselkedésökológiai Kutatócsoportjának, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park vezetőségének tagját, Barta Zoltánt, a Debreceni Egyetem professzorát, Székely Tamást, az Bathi Egyetem tanárát, valamint Pekka Mustakallio finn ornitológust az foglalkoztatta, hogy milyen hatással vannak az állatok magatartására az ökológiailag különböző helyszínek.

Tizennégy éve választották ki vizsgálataikhoz a darvakat, a hosszú távú vonuló fajok ugyanis kiváló lehetőséget nyújtanak személyiségük teszteléséhez egymástól messze lévő területeken. Különösen kiváló alanyai az ilyen típusú megfigyeléseknek a darvak, mert csoportosan pihennek és táplálkoznak, nagytestűek, és éles krúgató  hangjukról már messziről könnyen felismerhetőek.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy az ember jelenlétére, tevékenységére érzékeny darvaknál jellemző személyiségvonásként marad meg ez a viselkedés egymástól több mint ezer kilométerre fekvő és gyökeresen eltérő élőhelyeken. Azok a madarak, amelyek ilyen környezetben születtek, később másutt is elviselik ezeket ingereket, a többiek viszont érzékenyek maradnak rájuk egész életükben.

A darvakkal kapcsolatos kutatások hozzájárulhatnak az állatok élőhelyeinek megóvásához, s ily módon a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Részletesen a kutatásokról az MTA honlapján (http://mta.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.