Egyperces csenddel emlékeztek Japánban a március 11-i katasztrófa áldozataira

Egyperces néma csenddel emlékeztek meg szerdán Japánban az éppen két hónappal ezelőtt történt földrengés és a nyomában keletkezett szökőár áldozatairól: helyi idő szerint pontban délután 2 óra 46 perckor megállt az élet a kelet-ázsiai országban.

A természeti katasztrófa a legutóbbi adatok szerint 15 ezer életet követelt, míg tízezer embernek nyoma veszett, és mintegy 117 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A japán császár, Akihito és felesége, Micsiko szerdán felkereste a három legsúlyosabban érintett északkeleti tartomány egyikét, Fukusimát, ahol a természeti csapás nukleáris balesetet is előidézett, és a szakemberek továbbra is a kialakult válsághelyzet megoldásán dolgoznak.

A nagy tiszteletnek örvendő uralkodópár már ötödik alkalommal tett látogatást a katasztrófa által érintett területeken. Ezúttal a balesetet szenvedett atomerőműtől 62 kilométerre lévő Fukusimában igyekeztek tájékozódni az aktuális helyzetről, majd Szoma városában próbáltak lelket önteni az átmeneti szálláshelyeken tartózkodó károsultakba.

A nukleáris krízis miatt ebben a térségben 80 ezer embernek kellett lakhelyéről elmennie. A válság hatására Kan Naoto japán miniszterelnök a minap bejelentette: a kormány módosít azon a terven, hogy Japán a jövőben villanyáram-szükségletének a felét atomenergiából fedezze, s ehelyett inkább a megújuló energiaforrások felé fog fordulni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.