Köszönetet mondott a magyar uniós elnökségi tevékenységért a német kancellár

Köszönetet mondott a magyar uniós elnöki tevékenység eddigi munkájáért a német kancellár, aki úgy értékelte, hogy az elmúlt hónapokban az Európai Unió előtt álló legfontosabb feladatok megvalósítása terén sikerült jelentős haladást elérni.

Angela Merkel ezt azon a sajtóértekezleten hangsúlyozta, amelyet csütörtökön délután a berlini kancellári hivatalban Orbán Viktorral közösen tartott a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalások után. A kancellár jónak nevezte a kétoldalú kapcsolatokat. Külön kiemelte a gazdasági együttműködést, utalva a magyarországi német beruházói tevékenységre. Merkel hangsúlyozta, hogy a német vállalatok elismerik a magyar beruházási környezetet, és hosszú távra terveznek.

A kancellár elmondta, hogy magyar tárgyalópartnerével egyetértettek az Európai Unió előtt álló feladatokban, és ennek kapcsán áttekintették a magyar elnökség teendőit a még hátralévő időszakban. A magyar célkitűzésekkel kapcsolatban a kancellár utalt Horvátország csatlakozására, amihez Németország nyitottan áll hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások sikerrel érnek véget, és Zágráb minél előbb az EU tagja lehet.

A tervezett schengeni bővítéssel kapcsolatban utalt arra, hogy Bulgária és Románia tervezett csatlakozásával kapcsolatban meg kell várni az Európai Bizottság nyári jelentését.

A kancellár meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar elnökség a hátralévő időszakban is hasonlóan sikeres lesz, és ehhez német támogatást ígért.

A magyar kormányfő – aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Németországban – megköszönte a kancellárnak a magyar elnökséghez eddig nyújtott német támogatást. Úgy értékelte, hogy az európai stratégiai ügyek megítélésében a két ország álláspontja egyezik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország rendkívül fontosnak tekinti az európai vívmányok megőrzését, az uniós elnöki tevékenység sikeres befejezését, beleértve a gazdasági kormányzáshoz szükséges jogszabályok megalkotását, valamint a schengeni rendszer előrevitelét, továbbá Horvátország európai uniós tagságának biztosítását.

A kétoldalú kapcsolatokkal összefüggésben Orbán Viktor szintén a gazdasági együttműködést emelte ki. Németország – mint fogalmazott – stratégiai partnerként tekint Magyarországra, és magyar részről is így tekintenek a német iparra. A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy a német befektetőket Magyarországon elismerés övezi. Ennek okaként a többi között azt említette: a németek mindig is súlyt helyeztek arra, hogy megadják a tiszteletet a magyar munkásoknak.

Orbán Viktor beszámolt, hogy Angela Merkelt tájékoztatta a magyarországi helyzetről. A kancellárnak elmondta, hogy egy évvel ezelőtt Magyarországot a pénzügyi összeomlás széléről kellett visszarántani. “Egy évvel ezelőtt megkezdtük az ország konszolidációját és átszervezését, és ennek eredményeként sikeresen tértünk vissza a pénzügyi piacokra” – mondta a miniszterelnök, hangoztatva, hogy Magyarországot immár nem a Nemzetközi Valutaalap, nem az Európai Unió, hanem a nemzetközi pénzpiac finanszírozza. A kormányfő szerint ez a legfontosabb értékítélet, ami egy gazdaságpolitikáról kiállítható.

Az ország előtt álló feladatokról szólva a miniszterelnök a legfontosabbnak a gazdasági fejlesztéshez szükséges források megteremtését, valamint azt nevezte, hogy végigvigyék Magyarország átszervezésének programját.

Orbán Viktor külön köszönetet mondott a horvát csatlakozáshoz nyújtott német támogatásért. Stratégiai célnak nevezte, hogy a Balkán az unió részévé váljon. Ezen az úton – mint utalt rá – az első, de rendkívül jelentős lépés lehet Horvátország csatlakozása.

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor megismételte, hogy a gazdaság finanszírozása terén Magyarország a saját lábán áll, külföldi kormányzati segítségre nincs szüksége. Utalt az előző napi kötvénykibocsátásra, hangoztatva, hogy ezzel az erre az évre szükséges pénzügyi eszközöket sikerült begyűjteni, ezért “már a 2012-es éven dolgozunk”.

A gazdaság külföldi megítélésével, illetve az adórendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök hangoztatta: ha egy országban az adórendszer nincs rendben, akkor a gazdaság sincs. Az adórendszernek a magyar felfogás szerint alacsony adókulcsúnak, a lehető legkevésbé bürokratikusnak és a legkönnyebben megérhetőnek kell lennie. Utalt arra, hogy a magyar kormány az új adórendszertől átütő eredményeket vár. Úgy értékelte, hogy a gazdasági tények ma nagyon biztatóak Magyarországon.

Az MTI kérdésére válaszolva Merkel fontosnak nevezte a két ország együttműködését az unió előtt álló feladatok megvalósításában, és úgy értékelte, hogy a gazdasági együttműködéshez rendkívül kedvezőek a feltételek. Orbán Viktor ezen a téren a legfontosabbnak a hosszú távú kiszámíthatóságot nevezte, utalva a kölcsönös politikai szándék meglétére és a kiszámítható feltételrendszer szükségességére. A gazdálkodás feltételeit konszolidálni és stabilizálni kell – tette hozzá.

Egy, a médiatörvénnyel és az új alaptörvénnyel kapcsolatos külföldi bírálatokat firtató kérdésre válaszolva Orbán Viktor egyebek között kijelentette: az otthoni pártviták hasonló szereplőkkel megismétlődnek a nemzetközi közéletben is. Ez – mint fogalmazott – ma már az európai politika természetes része. A magyar kormányfő hangsúlyozta: “Németország részéről semmi olyan megnyilvánulást nem tapasztalt, ami beavatkozást jelentett volna”. “Meg is lepődtem volna” – tette hozzá Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök csütörtök este a Deutsche Bank berlini székházában mintegy 300 meghívott vendég előtt tart előadást a magyar gazdaságról.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.