Először mentek be munkások a Fukusima-1 atomerőmű egyes reaktorházába

A március 11-i természeti katasztrófát egy nappal követő robbanás óta először mentek be munkások csütörtökön a Fukusima-1 atomerőmű egyes reaktorházába – közölte a létesítményt üzemeltető Tepco cég.

A tájékoztatás szerint 12 munkás védőöltözetben, maszkban, légzőkészülékkel felszerelkezve tartózkodott a létesítményben. Három fős csoportokra voltak osztva, és egyenként csupán tíz percet töltöttek bent a 40 percig tartó műveletben. Feladatuk az volt, hogy vezetékeket csatlakoztassanak nyolc légcserélő ventilátorhoz, amelyek kiszűrik és megkötik a radioaktív anyagokat a levegőből.

A létesítményhez szerdán hat légcserélőt szállítottak, mert a szakértők azt tervezik, hogy ezek segítségével csökkentik a háttérsugárzást a reaktorházban. Jelenleg 10-40 millisievert óránként a sugárzás mértéke.

Csütörtök délután az egyes reaktornál befejezik annak a kompresszornak az üzembe helyezését, amely levegőt szivattyúz majd az épületbe, hogy ott fenntartsa a magasabb légnyomást. A műveletek szombatig tartanak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.