Obama úgy döntött, nem adják közre a bin Laden holttestéről készült fotókat

Barack Obama szerdán úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra az Oszama bin Laden holttestéről készült felvételeket.

A hírt először a CBS amerikai televízió jelentette be, amelynek 60 Minutes című vasárnapi műsora számra szerdán adott interjút Barack Obama. A közreadással kapcsolatban megoszlott az amerikai vezetés véleménye, míg Leon Panetta, a CIA igazgatója a publikálás mellett érvelt, Robert Gates védelmi és Hillary Clinton külügyminiszter elutasította azt.

A híradások szerint a terrorista vezetővel egy fej- és egy mellkasi lövés végzett. Az egyik golyó a pakisztáni Abbotábádban végrehajtott amerikai kommandós akció célszemélyének bal szeme fölött hatolt be a koponyába. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden “elborzasztónak” nevezte a halott bin Laden arcáról készült felvételeket.

A védelmi és a diplomáciai tárcavezető szerint a fényképek nyilvánosság elé tárása sem győzné meg azokat, akik eleve tagadják bin Laden halálát és az általuk keltett indulatok csak növelnék az Amerika elleni terrortámadás valószínűségét. A CIA-főnök ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a fotók előbb vagy utóbb, valamilyen módon mindenképpen eljutnak a nyilvánossághoz, ezért jobb lenne, ha azokat az amerikai vezetés ellenőrzése alatt adnák közre.

Kérdés, hogy a felvételek titkosítása csökkenti-e az Egyesült Államok elleni terrortámadások kockázatát. A USA Today és a Gallup szerdán nyilvánosságra hozott, közös közvélemény-kutatása szerint tízből hat amerikai megtorló támadástól tart az iszlamista szélsőségesek részéről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.