Darabjaira szednék és szétosztanák a Corvinus Egyetemet

A Budapesti Corvinus Egyetem közleménye szerint intézményük szétdarabolásával a közgazdászképzés fellegvára szűnne meg, a magánfinanszírozásból történő fennmaradásra pedig nem látnak esélyt.

Az egyetem MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Mészáros Tamás rektort idézve hangsúlyozza: a kormány tervei szerint az ország egyik legjobb egyetemét zárhatják be; az egyetem vezetője szerint intézményükről már “szétosztási terv” is készült, így a közigazgatási szakok a közszolgálati egyetemhez kerülnének, míg a többit az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem között osztanák el.

Az intézmény tájékoztatása alapján Mészáros Tamás bizonyos mértékben érthetőnek tartja az államilag támogatott hallgatói létszám csökkentését, de – mint fogalmaznak – az egyetem rektora abban bízik, hogy a szétbontásukról szóló javaslat még nem végleges döntés. Hozzáteszik: az egyetem a tervekről hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kapott.

Az egyetem közleményében kiemelik, hogy a Corvinus szétdarabolásával a legjobb nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező intézmény szűnne meg, jelenleg ugyanis az ide járó hallgatóknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy külföldi részképzésben részt vegyenek. Az egyetem karai minden rangsorban az élen végeznek, a munkáltatók véleményét vizsgáló felmérésben például a maximális 10 pontból 9,2 pontot kaptak, míg a második helyezett 3,3 pontot ért el – fűzik hozzá.

Szintén a rektort idézve aláhúzzák, hogy az egyetemre történő bekerüléshez szükséges pontszámok szinte minden területen a legmagasabbak, és ez nagy valószínűséggel az idén sem lesz másképp, hiszen 2011-ben minden eddiginél többen jelentkeztek a Corvinusra. A gazdaságtudományi képzésben 1600 hallgatóval, a társadalomtudományi képzésben pedig hatszázzal csökken az államilag finanszírozott helyre felvehetők száma, ami az egyetem szerint várhatóan még följebb srófolja a pontszámokat. Megjegyzik: a mesterszakokra 3550-en jelentkeztek, ami messze meghaladja a Corvinusnál nagyobb vidéki egyetemek jelentkezési adatait.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Corvinus az utóbbi időben milliárdokat költött infrastruktúrájának fejlesztésére, így mára minden tervezett épületük, kollégiumuk és arborétumuk elkészült. Mészáros Tamás szerint nagyon nehéz lenne áthelyezni az informatikai hálózatot, továbbá nem tudja, egy esetleges összevonás után mi lenne a külföldi egyetemekkel közösen kiadott diplomák sorsa, illetve mi történne az egyetemen lévő 5,5 milliárd forintos pályázati pénzzel és a különböző nemzetközi tudományos tagságokkal, amelyeket nem lehet más intézményekre ruházni.

Az egyetem aláhúzza, hogy jelenleg nem látnak olyan befektetőt, illetve fizetőképes keresletet, amely finanszírozni tudná az egyetem magánúton történő működését.

Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán egy a birtokába került koncepció alapján. A hírportál szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című hírmagazinjában a Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az “nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen”, erre a kérdésre csak egy-két hónapon belül születhet meg a válasz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.