Sukoró-ügy: Gyurcsány szerint szakmailag megalapozatlan az ügyészség gyanúja

Gyurcsány Ferenc szerint szakmailag megalapozatlan, politikailag elfogult az ügyészség gyanúja, hogy a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben hivatali visszaélést követett el.

A volt miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón abszurdnak nevezte az ügyészség gyanúját, az eljárást pedig tisztességtelennek. Mint mondta: nincs senki, aki szakmailag megalapozott bizonyítékot tudna mutatni ellene. Hangsúlyozta: együttműködik az ügyészséggel, de nem titkolja, hogy Orbán Viktor meghosszabbított karjaként tekint az ügyben eljáró ügyészekre, és magatartása “ennek megfelelő” lesz.

“Az ügyészség Orbán Viktor megrendelését teljesíti. A radikális jobboldal követelésének megfelelően Orbán az egyik riválisát kívánja börtönbe csukatni” – mondta, kiemelve: a jogszabályokat betartva, tisztességesen, az ország érdekét szolgálva járt el, és ezt be is fogja bizonyítani.

“Ha ellenfeleim szemében van bűnöm, az nem más, mint hogy megvetem világukat és teljes erőmmel küzdök ellenük” – húzta alá, ahogy azt is: nem hajlandó kizárólag a Sukoró-üggyel foglalkozni, ereje nagyobbik részét a baloldal átalakítására, a demokratikus ellenzék megszervezésére fordítja.

Azzal kapcsolatban, hogy 2009 októberében Schiffer András jelentette fel, elmondta: véleménye szerint az ellene induló eljárás “politikai, jogi mozgatója” nem az LMP frakcióvezetője, hanem a jelenlegi hatalom.

“Függetlenül attól, hogy ki a feljelentő (…) az LMP-t demokratikus pártnak, a demokratikus ellenzék fontos szereplőjének tekintem. Éppen ezért eszem ágában sincs őket bántani, sérteni. Személyes érintettségemet nem keverem össze azzal a politikai meggyőződéssel, hogy a sokszínű demokratikus ellenzéknek majd valamilyen szoros együttműködésben közösen kell kihívást intéznie Orbán hazug rendszerével szemben” – hangoztatta.

Kérdésre válaszolva közölte: nem adott utasítást a sukorói telekcserére. Hozzátette: mindenki, aki az előkészítésben részt vett, ezt a szándékot támogathatónak tartotta. “Mindenki, aki ebben részt vett, azt mondta, hogy a kormány jól teszi, hogy ha egy Magyarországra közel egymilliárd eurót hozó, és közel háromezer embernek munkát adó beruházást támogat” – jelentette ki, megjegyezve: a kormánynak nem dolga, hogy egy ingatlan adásvételéről, annak részleteiről, értékéről vélemény nyilvánítson.

Arra a felvetésre, hogy a gyanú szerint nem tették időben közzé a sukorói kaszinóberuházást kiemeltté nyilvánító döntést, Gyurcsány közölte: ilyen szándéka vagy kérése nem volt a kabinetnek. “Ha valaki nem hajtotta végre munkaköri kötelességét, tévedett, hibázott, valószínűleg őt ezért meg lehet róni” – fűzte hozzá.

“Amit megismertem a vallomásukból és nyilatkozataikból (…) annak alapján határozottan hiszek ártatlanságukban” – közölte arra a kérdésre, hogy a telekcsere miatt Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója és Császy Zsolt volt értékesítési igazgató ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárást is “koncepciósnak” tartja-e. “Nincs okom kételkedni abban, hogy amit állítanak, az úgy történt. Nem ismerek olyan bizonyítékot, amely az ő állításukat cáfolná. És ha valakinek, akkor az ügyészségnek kell szégyenkeznie amiatt, hogy annyi bizonyíték alapján, amivel ebben az ügyben rendelkeztek, eddigi életükben az államnak és a köznek dolgozó kollégákat hónapokon keresztül előzetes letartóztatásban tartottak” – mondta.

Gyurcsány Ferenc megismételte, mentelmi jogának felfüggesztését kéri, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza, idézéséről a sajtót tájékoztatni fogja. Azt is kezdeményezi, hogy ügyében a parlament mentelmi bizottsága a főszabálytól eltérően nyilvános ülést tartson. “Nem kívánok mentelmi jogom mögé bújni. Nem várom, hogy a kormánypártok, a jobboldali radikálisok megvédjenek a parlamentben. Nincs szükségem a védelmükre” – szögezte le.

Lázár János közölte: tekintettel arra, hogy egy milliárdos bűncselekményről van szó, valamint arra, hogy a rendszerváltás óta még nem fordult elő, hogy egy ilyen típusú ügyben a legfőbb ügyész kezdeményezze egy volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését, alapos, körültekintő döntésre kérte a mentelmi bizottság fideszes tagjait.

Hozzátette, a leghatározottabban visszautasítja azt a feltételezést, amely szerint a kormányoldal nyomást akarna gyakorolni az ügyészségre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.