Még májusban megjelennek az új budapesti utcatáblák

Várhatóan még ebben a hónapban megjelennek az új budapesti utcatáblák azokon a közterületeken, amelyek a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi, szerdai döntése értelmében új elnevezést kaptak.

A változtatások az érintett lakókra nem rónak semmilyen terhet. A régi utcatáblák a rendelet értelmében még két évig a helyükön maradnak, ám – jelezve a változást – egy piros átlós vonallal áthúzzák a feliratokat. A turisták eligazodását így 2013 nyaráig dupla utcanévtáblák segítik. Az új utcatáblák kihelyezése, a régiek áthúzása a kerületi jegyzők feladata, de semmilyen határidő nem köti őket ebben.

A fővárosi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a közterület-változtatást az érintett állampolgároknak nem kell sem bejelenteniük, sem az átírást kezdeményezniük, mert “a lakcímadat ilyen változása nem minősül adatváltozásnak”.

Ez azt jelenti, hogy az érintett polgárnak a változtatás után nincs semmilyen dolga, nem kell bemennie a hivatalba, hogy írják át a lakcímét. Aki azonban át akarja vezettetni az új utcanevet a lakcímkártyáján vagy a forgalmi engedélyében, az “illetékmentesen”, tehát ingyen bármikor megteheti.

A főjegyző nemcsak az érintett kerületek jegyzőit tájékoztatja a közterületek átnevezéseiről, hanem a közszolgáltatókat, a közüzemeket is, köztük a földhivatalokat, a gázműveket, a vízműveket, valamint a postát. Ez utóbbinak például a hivatalos iratok átvételénél van jelentősége, mert a lakcímkártya alapján adják ki a küldeményeket.

Az utcanevek “hivatalosan” akkor változnak meg, amikor az erről szóló fővárosi közgyűlési rendelet megjelenik a Fővárosi Közlönyben. Ez a hivatal tájékoztatása szerint a jövő hétre várható, de az is elképzelhető, hogy csak egy héttel később. (A tervezett megjelenést május 9. és 13. közötti időszakra jelezték.)

Azt egyelőre nem tudni, mikor lehet olyan új turistatérképe a magyar fővárosnak, amelyen már az új elnevezések szerepelnek, az átkeresztelések ugyanis még nem értek véget. A városvezetés korábban azt jelezte, hogy Roosevelt amerikai elnökről várhatóan a Szabadság tér közelében neveznek majd el teret, továbbá Moszkva nevét is szeretné egy új helyen a magyar főváros megőrizni.

A Fővárosi Közgyűlés múlt szerdán döntött huszonhat budapesti közterület át-, illetve elnevezéséről. A határozatok értelmében egyebek mellett a Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lesz, Elvis Presley-ről a Margit híd budai hídfőjénél teret neveznek el, míg a VIII. kerületi Köztársaság tér az időközben boldoggá avatott II. János Pál pápa emlékét őrzi majd meg. A közgyűlés korábbi ülésén pedig arról döntöttek, hogy az Akadémia előtt álló V. kerületi tér Széchenyi István nevét viselheti.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.