Több százan nézték óriáskivetítőn a boldoggá avatást Budapesten

A szakadó eső ellenére több százan nézték II. János Pál pápa boldoggá avatási ceremóniájának közvetítését Rómából vasárnap a budapesti Szent István-bazilika előtti téren a 36 négyzetméteres óriáskivetítőn. Amikor XVI. Benedek pápa kihirdette elődje boldoggá avatását, megkondultak a székesegyház harangjai, az emberek pedig tapsviharban törtek ki.

A boldoggá avatás bejelentése után a kőbányai lengyel katolikus közösség zenekara lépett fel a Szent István-bazilika előtt, a római közvetítést erre az időszakra megszakították. Egy olyan dalt adtak elő, amelyet II. János Pál pápa is elénekelt 1979-es, első lengyelországi zarándoklata során.

A székesegyház előtt a szertartás közben Pindroch Csaba színművész II. János Pál pápa 1999-es, művészeknek írt leveléről mondta el gondolatait a közönségnek, Acél Anna televíziós műsorvezető a boldoggá avatott egyházfőnek a tömegtájékoztatás felelősei számára írt apostoli leveléből idézett, Hesz Attila pálos szerzetes pedig a pápának az 1988-as Mária-évben a szerzetesekhez intézett üzenetéből olvasott fel.

Rajtuk kívül a boldoggá avatott egyházfőre emlékezett II. János Pál beszédeiből, írásaiból vett idézetekkel Prokoppné Teveli Petra maratonfutó olimpikon, a Budapesten élő lengyel-magyar Deák család, Frivaldszky János egyetemi docens, Hídvégi Krisztina, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke, Anna Gabriella szerzetesnő, Tahy Ádám főorvos, illetve Mezei Csenge a gyermekek, Jancsó Árpád a fiatalok és Zilai Zoltán a betegek nevében.

Budapesten több lengyel érdeklődő is részt vett a mintegy háromórás programon, akik nagyon büszkék voltak arra, hogy a hazájukból származó pápát boldoggá avatták. Számos turista szintén végignézte a kivetítőn a liturgia közvetítését. Egy lipcsei érdeklődő például az MTI-nek arról számolt be, hogy turistacsoportjától különválva jött megnézni a szertartást. Többen családdal, babakocsival érkeztek az eseményre.

A székesegyház előtti téren a Magyar Posta pavilonjában nagy érdeklődés mellett mutatta be az erre az alkalomra elkészített filatéliai különlegességet és a II. János Pál pápa tiszteletére korábban kiadott bélyegeket, valamint más szakrális témájú bélyegritkaságokat, amelyeket meg is lehetett vásárolni. Aki kérte, annak erre a napra elkészített alkalmi bélyegzéssel látták el a bélyegeit a posta munkatársai.

A zuhogó eső elől sokan a környező épületek árkádjai alá húzódtak, és onnan nézték végig a szertartást, mások a szomszédos kávéházak ablakain keresztül követték az óriáskivetítőn az eseményeket, a legbátrabbak pedig esernyővel védekezve a kihelyezett számos szék valamelyikén foglaltak helyet. Az érdeklődőket a katolikus ifjúsági szervezők segítették a téren a helyfoglalásban.

A közvetítés befejeztével a Szent István-bazilikában Horváth Zoltán István terézvárosi plébános tartott ünnepi hálaadó szentmisét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.