Másféléves Titanic-áldozatot azonosítottak 95 év elteltével

Kilencvenöt év elteltével sikerült azonosítani a Titanic egy áldozatát: kideríteni egy másféléves fiúcska kilétét. Az elsüllyedhetetlennek kikiáltott hajóóriás 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és másnap hajnalra elsüllyedt.

Fedélzetén 2209-en voltak, 1497-en a tengerbe vesztek, köztük a 19 hónapos angol Sidney Leslie Goodwin. A szőke gyermek holttestét egy héttel a katasztrófa után emelte ki egy mentőhajó legénysége az óceánból. Halifax egyik temetőjében helyezték örök nyugalomra a Titanic számos más áldozatával együtt.

A fiúcskát svédnek – “nevezetesen” Gösta Leonard Palssonnak – gondolták, mert egy olyan asszonyt – Alma Palssont – véltek anyjának, aki szintén a szerencsétlenség áldozata lett, és akinek a zsebében 4 gyerekjegyet találtak. Valamennyien a nő gyerekei voltak. Az asszonyt azután a fiú közelébe temették, de mivel nem tudták biztosan, ki a gyermek, annak sírkövén neve helyére “Ismeretlen” felirat került.

A fiúcska azonosításának tudományos kísérlete egy évtizede kezdődött. Kihantolták – a Palsson család leszármazottainak – engedélyével. A koporsóban csupán egy 6 centis karcsontdarabot és három fogat leltek, ám ennyi is elég volt a DNS-vizsgálathoz. Egyértelműen kiderült: a gyermek anyja nem Alma Palsston.

Ezek után a kutatók – az utaslista és más dokumentumok révén – két fiúcskára szűkítették a lehetséges személyek “körét”: a 13 hónaposan elhunyt finn csöppségre, Eino Viljami Panulára és a brit Goodwinre. Egy szakértő úgy találta a fogak alapján, hogy a gyermek nem lehetett 15 hónaposnál idősebb, ezért 2004-ben finn “lett” az ismeretlen fiú.

Kételyek maradtak azonban több kutatóban, különösen azután, hogy előkerült Goodwin cipőcskéje, amelyet valaki hajdanán megőrzött, idővel pedig múzeumba küldött. A lábbeli túl nagy lett volna egy 13 hónapos gyerekre, ezért az angol “vonal” került előtérbe. Újabb DNS-elemzések révén – melyet már az Egyesült Államok hadseregének laboratóriuma végzett 2007-ben – immár 98 százalékos valószínűséggel megállapítást nyert, hogy az ismeretlen gyermek Sidney Leslie Goodwin.

Egy rokona – a 77 éves wisconsini Carol Goodwin, aki a kis Sidney halálakor még nem élt – azt tervezi, hogy két könyvet ír a szerencsétlenül járt Goodwinekről. A kisebb kötet a – sokáig – ismeretlen fiúcskáról szól majd, a vaskosabb a famíliáról. Címe: Goodwinék a Titanicon: egy harmadosztályú család regéje.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.