Hullámsírba helyezték Oszama bin Laden holttestét. Letartóztatták két feleségét

Ismeretlen helyszínen hullámsírba helyezték Oszama bin Laden holttestét az amerikai hatóságok hétfőn – jelentették amerikai hírtelevíziók.

Megfigyelők szerint az amerikai különleges szolgálatok azért temették el a tengerbe, hogy a megölt terrorista vezér földi maradványainak ne legyen ismert sírhelye, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az iszlamisták számára. Hivatalos amerikai közlés azért döntöttek a hullámsír mellett, mert időigényes lett volna olyan országot találni, amely befogadja a terroristavezér holttestét.

Márpedig – mint azt egy magas rangú amerikai illetékes hangoztatta – szigorúan az iszlám törvények és szokások szerint jártak el, vagyis az halottat a lehető leghamarabb, általában huszonnégy órán belül fehér gyolcsban kell eltemetni vagy hullámsírba ereszteni.

Annyit tudni, hogy bin Laden holttestét Pakisztánból először egy afganisztáni amerikai támaszpontra szállították.

 

Letartóztatták bin Laden két feleségét

Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérét Iszlámábád közelében, egyes források szerint két- mások szerint pedig egy háromszintes erődítményszerű luxusházban érte a halál. A kommandósok elfogták bin Laden két feleségét és négy gyermekét. A pakisztáni hírszerzés szerint a terroristavezér közvetlen környezetébe tartozók közül is őrizetbe vettek néhány személyt, és ugyancsak megölték néhány arab testőrét. Az amerikai támadók közül senki sem sebesült meg.

Az épület hozzávetőleg száz méterre van egy pakisztáni katonai akadémiától. Négy amerikai helikopter csapott le helyi idő szerint hétfő hajnalban a házra. Lángok csaptak fel az épületből a terrorellenes kommandó támadása után. Ezt követően megerősítették, hogy a világ leginkább keresett terroristáját nem egy barlangban, hanem egy katonai akadémiájáról ismert pakisztáni városban ölték meg. Az amerikai hírszerzés korábban úgy vélte, hogy bin Laden Pakisztán és Afganisztán határvidékén rejtőzködik.

Az Abbotábádban városában lévő házat körülbelül öt éve építették 1 millió dolláros megrendelésre, de telefonvonalat nem vezettek be, és internet-hozzáférés sem volt benne. Az amerikai hírszerzés egyelőre nem tudta megállapítani, hogy bin Laden mióta tartózkodott ott. Az épületet magas falak és tetejükön lévő drótkerítések veszik körül.

Az amerikai hírszerzés 2010 szeptemberében jutott olyan információk birtokába, hogy a terroristavezér ebben a házban bujkálhat. A hírszerzés akkor bin Laden futárjai közül egyet beazonosított, akiről elfogott terroristák azt vallották, hogy a férfi vagy bin Ladennel élhet együtt, vagy a terroristavezér védelme alatt lehet. Felkeltette a figyelmet az is, hogy a férfi a néhol öt méternél is magasabb fallal körülvett szuperbiztos házban lakik a fivérével és a családjával. A hírszerzés azonban úgy vélte, hogy kiemelten védett személy lakhat az épületben, és erősen gyaníthatóan bin Laden lehet ez a személy.

Pakisztáni illetékesek és szemtanúk beszámolója szerint bin Laden testőrei a háztetőről lőttek a támadó helikopterekre, amelyek közül egy lezuhant. A támadás mintegy negyven percig tartott, és a kommandósok megölték bin Laden egyik – meg nem nevezett – fiát, valamint még három másik férfit is, akiknek személyazonosságáról sem tettek említést.

Abbotábád a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól 50 kilométerre északkeletre fekszik, félnapi autóútra az afgán határvidéktől, amelyet sokáig bin Laden rejtőzködési helyének tartottak. A város 1260 méteres magasságban fekszik egy hegyek által körbevett völgyben.

A pakisztáni hadsereg legalább egy ezrede állomásozik a Abbotábádban, ahol sok katona él. Ez a tény erősíti azokat a hangokat, amelyek azzal vádolják a pakisztáni hatóságokat, hogy segítették a terroristavezért a bujkálásban. Mindenesetre sokan furcsának találják, hogy a helyi katonai akadémiától alig száz méterre magasodó valóságos erőd senkinek sem keltette fel a fegyelmét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.