Több tízezren a Critical Mass kerékpáros felvonuláson

Nagyon jó hangulatban, 20-30 ezer ember részvételével, balesetek és komolyabb fennakadások nélkül zajlott le a szombat délután a Critical Mass kerékpáros felvonulás Budapesten – vont villámmérleget László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, a rendezvény egyik főszervezője, miután este fél hét körül a hagyományos közös bringaemeléssel a városligeti Királydombnál véget ért a rendezvény.

“Az, hogy ma Budapesten ennyien bicikliznek, csak a Critical Mass mozgalomnak köszönhető. Hihetetlenül sikeres kezdeményezésről van szó, ezt lehet az ilyen felvonulásokon megérezni” – mondta a kerékpárosklub vezetője.

A Királydombnál a közös bringaemelés előtt átadták Robert Milders holland nagykövetnek a Critical Mass mozgalom levelét, melyben László János szavai szerint megköszönték a holland példát, és köszöntötték születésnapján a holland anyakirálynőt.

Az MTI helyszíni tudósítója is úgy tapasztalta, hogy közlekedési fennakadások nélkül, és a kezdeti zápor ellenére nagyon jó hangulatban telt el a felvonulás. A tandemekkel, fekvőbringákkal és egyéb leleményes járművekkel tarkított menetben a legkülönbözőbb stílusú zenék szóltak egy-egy hangfalakkal felszerelt bringáról, de az élő gitárzene és dobszó sem hiányzott. Sok gyerekes család is együtt kerekezett a tömeggel.

A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért demonstráltak. A szombati felvonulást azonban kevésbé demonstráció, mint inkább örömbiciklizésnek szánták a szervezők, hiszen mint közleményükben írják, a 2004-ben indult mozgalom legfőbb célja, a hétköznapi “kritikus tömeg” már megvalósult. “Persze továbbra is segít, ha látható, mennyien vagyunk és mit akarunk, mert a város még nem vált kerékpáros-baráttá” – fogalmaznak a criticalmass.hu honlapon.

A weboldal szerint Budapest mellett számos más hazai városban, így például Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben is megszervezték a felvonulást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.