Átadták a trónörökös pár herendi ajándékát

Átadták a londoni magyar nagykövetségen azt a díszes herendi étkészletet, amelyet a magyar állam – és személyesen Schmitt Pál államfő – ajándékozott Vilmos brit trónörökösnek és menyasszonyának, Catherine Middletonnak pénteki esküvőjük alkalmából.

A híres Viktória-minta felújított változatával díszített étkészletet II. Erzsébet királynő Nagy-Londonért felelős személyes megbízottja, Sir David Brewer vette át kisebb ünnepség keretében Csák János londoni magyar nagykövettől csütörtök délután. Az étkészlet hatszemélyes, és 45 darabból – tányérokból, leveses, főzelékes és pecsenyéstálakból – áll.

Sir David a ceremónia után az MTI-nek elmondta, hogy Vilmos herceg számára nem ismeretlenek a herendi termékek, hiszen a brit királyi család birtokában több herendi készlet is van, így a fiatal trónörökös “úgy nőhetett fel, hogy látta otthonában a herendi mestermunkákat”. A királynő londoni főmegbízottja hozzátette, hogy a királyi család fő észak-angliai rezidenciáján, Sandringhamben is őriznek herendi porcelánokat. Közlése szerint Vilmos herceg és menyasszonya különösen nagyra értékeli, hogy az ajándék egészen Viktória királynőig visszanyúló kapcsolatot jelképez.

A készletet díszítő minta eredetije Viktória királynő nevét őrzi. A XIX. századi uralkodó – aki 64 évig ült a brit trónon – többször is meglátogatta az 1851-ben rendezett londoni világkiállítást, és egyik látogatása alkalmával annyira megtetszettek neki a kiállított herendi porcelánok, hogy azonnal teljes készletet rendelt. Fischer Mór, a Herendi Porcelánmanufaktúra akkori tulajdonosa ennek hatására az egyébként kínai ihletésű, pillangókat és virágzó rózsaágakat ábrázoló díszítést Viktória-mintának nevezte el. E 160 éves minta modernizált változata ékesíti a brit trónörökös párnak ajándékozott készletet.

Szesztay László, a herendi üzem kereskedelmi igazgatója a londoni átadási ceremónia után az MTI-nek elárulta, hogy az alapvető különbség az eredeti és az új változat között a színek használatában és a motívumok elrendezésében rejlik. Az eredetit főleg arany, barna és piros színek jellemezték, a felújított minta “kicsit fiatalosabb, modernebb”, amelyben inkább a zöldes, sárgás árnyalatok dominálnak. Felidézte, hogy Károly walesi herceg és Diana hercegnő – Vilmos édesapja és édesanyja – is herendi készletet kapott Magyarországtól 1981-es esküvőjére.

Elmondta azt is, hogy a Viktória-minta 160. évfordulójának közeledtével már tavaly augusztusban elkezdődött a készlet tervezése, és amikor nem sokkal később bejelentették Vilmos trónörökös és menyasszonya eljegyzését, “kézenfekvőnek tűnt”, hogy a kollekciót ennek az eseménynek szenteljék.

Csák János nagykövet az átadási ünnepségen felolvasta Schmitt Pál levelét, amelyben az államfő ugyancsak felidézi, hogy a készletet díszítő minta Viktória királynő nevét őrzi immár 160 éve, és a minta modern változata az évforduló, valamint az esküvő alkalmából készült.

A köztársasági elnök a levélben hosszú, boldog házasságot kívánt a trónörökösnek és menyasszonyának, hozzátéve: a magyarok megtiszteltetésnek vennék, ha a hercegi házaspárt valamikor a közeljövőben Magyarországon üdvözölhetnék.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.