Vízügyi szakszervezet: leállt az ár- és belvízi védekezés az országban

Leállította a Vidékfejlesztési Minisztérium az ár-, bel- és vízminőségi védekezéseket az országban a pénzhiány miatt – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet csütörtökön az MTI-vel.

A szakszervezet közleménye szerint a védekezések felfüggesztésére a minisztériumból küldött, belső körlevélben utasították a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok vezetőit. Az intézkedést a védekezési költségek és a dologi költségfedezetek nagymértékű csökkenésével indokolták – tették hozzá a közleményben. Az MTI megkereste Tarró Pétert, a szervezet elnökét, aki a közölteken túl elmondta: a belső körlevélben az szerepel, hogy “a vidékfejlesztési miniszter jóváhagyásával” rendelték el a védekezések leállítását.

Az elnök elmondta azt is, hogy az anyagi helyzet miatt problémás lehet a dunai hajózó útvonalak kijelölése is. Ezt egyébként hetente végzik el a szakemberek, most pedig nincs elég pénz benzinre, így a feladatot elvégző hajók is leállhatnak – fűzte hozzá.

Az elnök szerint a 12 vízügyi igazgatóság közül van olyan, amelyiknél a bérek kifizetése jelent problémát, máshol pedig az áramot kapcsolhatják ki hamarosan.

A szakszervezet egyébként március közepén azt közölte az MTI-vel, hogy a költségvetési zárolás, a dologi kiadások csökkentése ellehetetleníti a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságokat.

A szakszervezet kimutatása szerint a zárolás a Vidékfejlesztési Minisztérium teljes költségvetésének 9,5 százalékát érinti. A miniszter döntése alapján a környezetügyi államtitkárság felügyelete alá tartozó szervezetek közül a nemzeti park igazgatóságoknál 44,6 százalékos, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatósági szerveknél 37,4 százalékos, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságoknál 44,8 százalékos a 2011. évi költségvetésük zárolása.

Az MTI megkereste a Vidékfejlesztési Minisztériumot is, de későbbre ígértek reagálást a szakszervezet közleményére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.