Május elsejével csökken több mint ötven gyógyszer ára

Május elsejével ismét csökken több mint félszáz gyógykészítmény ára – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI-vel.

Az árcsökkenés átlagos mértéke 14 százalék, de több gyógyszerért 30-40 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni májustól. Az árcsökkentésben érintett termékek köre több, népbetegség kezelésére szolgáló készítményt is tartalmaz, például vérnyomáscsökkentőt, koleszterinszint-csökkentőt, illetve antidepresszánst – olvasható az OEP közleményében.

Mint írták, az árcsökkenés nagyrészt annak köszönhető, hogy az egészségbiztosító áprilisban árversenyt indított el a több hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények között. A májusi árcsökkenésben érintett gyógyszerek csaknem egyharmada is kombinációs készítmény – tették hozzá.

A most bejelentett változásokkal együtt az elmúlt egy hónapban három alkalommal hirdetett ki az árcsökkentést az OEP – hangsúlyozták. Ezek eredményeként április elsejével hatszáz termék árának változásával, összesen átlagosan 230 forinttal csökkent a betegek terhe. Április közepétől újabb 32 termék esetében 30 százalékkal mérséklődtek az árak. A mostani módosítással pedig május elsejével átlagosan négyszáz forinttal csökken hatvan termék ára, köztük számos kombinációs készítményé – olvasható az OEP közleményében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.