Budapest pályázik a 2017-es Világjátékok megrendezésére

Budapest pályázik a 2017-es Világjátékok megrendezésére – a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 30 igen és 1 tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló határozatot. Ennek értelmében Budapest adja be a pályázatot Gödöllő mint társváros közreműködésével, a koordinálást pedig a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) végzi.

A Nemzeti Sportszövetség véleménye szerint az esemény tervezett költségvetési nagyságrendje 11 milliárd forint, a pályázat elnyerése esetén Budapest ebből 2 milliárd forintot vállal, amit négy évre lebontva kell biztosítani.

Az NSSZ előzetesen 5 millió forint támogatást kért a fővárostól, amelyet ezen közgyűlési határozattal a főpolgármesteri keretből biztosítanak.

A nem olimpiai sportágakat felvonultató Világjátékokon 32 hivatalos, és 5-6 meghívott sportág szerepelhet, a négyévente megrendezett sportesemény általában 100-150 ország 3500 versenyzőjének részvételével zajlik, és több százezres, akár milliós nézőszám is kísérheti. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége elnökének 2010-es magyarországi látogatásakor már egyeztettek a pályázat beadásáról – áll Csomós Miklós előterjesztésében.

A 2017-es Világjátékokra a nemzetközi szövetséghez (IWGA) május 31-ig kell a pályázatot benyújtani, s előzetesen – Budapest mellett – Fokváros, Moszkva és Wroclaw is jelezte rendezési szándékát.

Legutóbb, 2009-ben a tajvani Kaohsziungban rendezték meg a Világjátékokat, a magyar csapat egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett. Legközelebb, 2013-ban a kolumbiai Cali látja vendégül az olimpián kívüli sportágak versenyzőit.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.