Antianyag-detektor az univerzum titkainak megfejtésére

Útnak indul tervek szerint pénteken az Endeavour amerikai űrsikló fedélzetén a 16 ország tudósai által megalkotott Alfa Mágneses Spektrométer (AMS), az az óriási méretű antianyag-detektor, amelynek feladata az lesz, hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatva segítse az univerzum titkainak megfejtését.

Ez az alapkutatások terén a legnagyobb eszköz, amelyet valaha az ISS-re juttattak, egyben a legjelentősebb program a nemzetközi alapkutatások történetében – vélekedett Stefan Schael, a Rajna-Vesztfáliai Műszaki Főiskola kísérleti fizikusa.

Az Alfa Mágneses Spektrométer építésén egy évtizeden át 16 ország hozzávetőleg ötszáz szakértője dolgozott. Az 1,5 milliárd euró értékű eszköz a kozmikus sugárzást méri majd a világűrben. A héttonnás spektrométert a start után néhány nappal erősítik az ISS-re. Schael megfogalmazása szerint izgalmas akció lesz a szerkezet átemelése az űrsiklóról az állomásra.

“Az AMS segítségével sokat tanulunk majd a kozmikus sugárzásról, és ennek révén arról, hogy miként épül fel a galaxisunk, és hogyan keletkezett az univerzum” – fejtette ki a szakember. A tudósok reményei szerint a bonyolult berendezés a Föld védőburkán kívülről segíti majd annak megválaszolását is, hogy az emberiség által ismert univerzumból hová tűnt az antianyag.

A spektrométer adatait a szerkezet 300 ezer antennája juttatja a Földre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.