Az MSZP-vezetők vagyoni helyzetének vizsgálatát kezdeményezi Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc azt szeretné, hogy az MSZP a hatályos törvényekben megköveteltnél szélesebb nyilvánosságot, nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők jövedelmi, vagyoni helyzetét vessék össze a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével.

A volt miniszterelnök emellett gátat vetne a pártfunkciók halmozásának. Kezdeményezését az MSZP hétfői frakcióülésén is ismertette. A kezdeményezést a volt miniszterelnök azzal indokolta: új pártot szeretnének formálni az MSZP-ből.

A politikus a nyilvánosságnak kedden a Facebookon jelentette be: az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform vezetői pártszavazást kezdeményeznek, mert nem akarják, hogy “tisztázatlan eredetű pénzek felhasználásának legkisebb gyanúja vetődjön” a szocialista pártra.

A másik pártszavazásra bocsátandó kérdés azt célozza, hogy a párttagság háta mögött ne lehessen átláthatatlan személyi, hatalmi megállapodásokat kötni. Ezért a Gyurcsány-platform azt javasolja, hogy minden pártvezetőt közvetlenül a tagok válasszanak meg. Gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának is.

“Az a célunk, hogy erős erkölcsi normákat építve a feddhetetlenség pártját teremtsük meg. Szigorú szabályokat szeretnénk alkotni a párt gazdálkodására, vezetőinek jövedelmi, vagyoni helyzetének átláthatóságára, ellenőrizhetőségére. El kívánjuk érni, hogy a vezetők közvetlenül a tagságnak feleljenek politikájukért, tetteikért” – írta a közösségi oldalon.

Hozzátette: a Fidesz legyőzéséhez meg kell szervezni a “demokratikus ellenzéket”, amihez a szocialista pártnak alkalmassá kell válnia “az orbáni önkénnyel szembenálló demokraták széles körének befogadására”. Ehhez azonban – folytatta – a politikai fordulat önmagában nem elég, más kultúrájú pártra van szükség. “Feddhetetlen pártra, feddhetetlen politikusokra. Az MSZP-t a közvélemény nagyobb része ma nem ilyennek látja” – írta, megjegyezve: ahhoz, hogy ez megváltozzon, új szabályokat, új működési feltételeket és követelményeket kell teremteni.

Kitért arra is, az MSZP “morális tekintetben ma nem rosszabb a Fidesznél”, mégis magán hordozza a korrupció megalázó bélyegét, a hatalmi mutyik önemésztő terhét. A Demokratikus Koalíció célja, hogy “pár éven belül úgy nézzenek ránk, mint Magyarország legbecsületesebb pártjára és politikusaira” – közölte Gyurcsány Ferenc.

Az MTI a volt kormányfő környezetéből úgy értesült: a pártszavazás szándékáról Gyurcsány a múlt héten levélben értesítette Mesterházy Attila pártelnököt és Simon Gábor választmányi elnököt, majd a szocialista képviselőcsoport ülésén is beszámolt arról, a Facebookon pedig azután ismertette elképzelését, hogy a frakcióülésen elhangzottak egy része nyilvánosságra jutott.

Az MSZP alapszabálya szerint a párttagok közösségi joga, hogy pártszavazással döntéseket hozzanak vagy véleményt nyilvánítsanak. Pártszavazás tartható helyi, területi és országos szinten is, de nem lehetséges pénzügyi és gazdálkodási kérdésben. Pártszavazás csak olyan ügyben tartható, amelyekben egyértelmű elfogadás vagy elutasítás lehetséges, párttisztség kérdésében nem.

Országos pártszavazás a választmány tagjainak kétharmados támogatásával írható ki. Ugyanakkor az országos pártszavazást ki kell írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább egytizede írásban, a pártszavazásra bocsátandó kérdés megjelölésével kéri. A pártszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonos szavazatot adott le. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.