Budapest Folk Fest Sebestyén Márta-koncerttel

Sebestyén Márta és a világhírű bolgár Angelite női kórus koncertjével indul kedden a Budapest Folk Fest idei rendezvénysorozata, amelyen Szerbia, Románia és Franciaország zenészei mellett a hazai élvonal együttesei is színpadra lépnek.

A Cimbaliband a fesztivál keretében ünnepli 5. születésnapját. A második alkalommal megrendezett Budapest Folk Fest a nyári fesztiválidőszakot felvezetve hat napon keresztül mutatja be a hazai és a nemzetközi folk izgalmas előadóit és produkcióikon keresztül a stílus sokszínűségét – olvasható a szervező Fonó Budai Zeneház honlapján.

A folk nemcsak hagyományőrzés, múzeumi látnivaló, sokkal inkább az egyik legéletképesebb, folyamatos fejlődésben, változásban lévő friss műfaj – vallják a szervezők, akik szerint “a folk egy mély kút, ahonnan megannyi más stílus is táplálkozik, kimeríthetetlenül gazdag, személyes, egyszerű, befogadó”.

Az idei fesztivál kedden a Művészetek Palotájában indul, ahol a Magyarországon először szereplő világhírű bolgár női kórus, az Angelite lép fel Sebestyén Mártával. A szervezők ígérete szerint az esten, amelyen a Balkán és a Kárpát-medence dalai és hangjai találkoznak, felejthetetlen élményben lesz része a közönségnek, a világhírű magyar énekesnő mellett színpadra lépő 24 tagú kórus éneke megidézi az ősi civilizációkat, a középkor kultúráját, de elvezet az avantgárd világába is.

Egy kéthetes szünetet követően május 11-én folytatódik a Fonóban a Budapest Folk Fest programja az 5. születésnapját ünneplő Cimbaliband jubileumi koncertjével. Az igazi örömzenét játszó zenekar olyan vendégekkel lép színpadra, mint Gryllus Dorka, Pál István “Szalonna”, Ürmös Sándor, Makó Péter, a Zagyva Banda vagy Moussa Ahmed és a Fricska.

A Franciaországból érkező Baltazar Montanaro a Söndörgő vendégeként lép fel, Erdélyből az egyik legjobb autentikus zenekar, a Magyarpalatkaiak játszanak egy teljes táncházat, de fellép a Fonóban Herczku Ági és a Nikola Parov Quintet, valamint a Kerekes Band is, amely új lemezét mutatja be. A fesztiválra összeáll a hazai etno-dzsessz legendás csapata, a Dél-Alföldi Szaxofon együttes, valamint a Fanfara Complexa, a Parno Graszt és az East Gypsy Band is új lemezzel debütál.

A Budapest Folk Fest május 15-iki záróeseményét idén is a Millenárison tartják, ahol a szerbiai rezesbanda, a Boban & Marko Markovic Orkestar a színtér másik nagyágyújával, a romániai Fanfara Ciocarlia zenekarral ad közös koncertet a Balkan Brass Battle turné keretében. A fesztivál részletes programját az érdeklődők megtalálják a Fonó honlapján (www.fono.hu).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.