XVI. Benedek pápa: Nyugaton a keresztények belefáradtak hitükbe

Sajnálattal szólt nagycsütörtöki miséjében XVI. Benedek pápa arról, hogy a keresztények “nagy része a hitetlenség és Istentől való eltávolodás népe lett”, s főleg Nyugaton, “a kereszténység központi országaiban” belefáradtak hitükbe, beleuntak “saját történelmükbe és kultúrájukba”, keresztény hagyományaikba.

“Már nem akarják ismerni a hitet” – folytatta az egyházfő. “Vajon nem nyugodtunk bele (Isten) hiányába, s nem arra törekszünk, hogy beérjük önmagunkkal?” – tette fel a kérdést a Szent Péter-bazilikában összegyűlt mintegy ötszáz pap előtt, felszólítva az Isten iránti “állandó nosztalgiára”.

XVI. Benedek meleg hangon szólt elődjéről, II. János Pál pápáról annak május elsejei boldoggá avatása előtt, a hit példájának nevezve őt a kereszténység iránti nyugati közöny közepette. “Amikor II. János Pált május 1-jén boldoggá avatjuk, hálás szívvel fogunk gondolni rá mint napjaink nagy tanújára Isten és Jézus Krisztus előtt” – fogalmazott a pápa.

Később a nap folyamán az egyházfő az alázat jelképeként megmossa 12 pap lábát a Lateráni Szent János-bazilikában, ezzel emlékeztetve Krisztus utolsó vacsorájára, amelyet tizenkét apostolával együtt költött el a keresztre feszítése előtti napon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.