Sziget Fesztivál 2011: fókuszban a közép-kelet-európai régió

A közép-kelet-európai régió kulturális sokszínűségének bemutatása áll az idei Sziget fesztivál fókuszában; a programsorozaton lesz Európa színpad, ismét ad koncertet a Manic Street Preachers, a “mínusz egyedik” napon pedig Geszti Péter és zenészbarátai lépnek fel.

Mint azt Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, az augusztus 10. és 15. között zajló rendezvény programja 90-95 százalékban összeállt, a nulladik nap műsoráról még folynak a tárgyalások. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre még mindig nincs aláírt szerződés a Fővárosi Önkormányzattal, holott már két hónapja megszületett a megállapodás.

A tervezet hamarosan ismét a közgyűlés elé kerül” – mondta kérdésre válaszolva Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett arra, hogy a szóbeli megállapodás alapján a Sziget 50 millió forint plusz áfa területhasználati díjat fizet a fővárosnak, emellett vállalta, hogy legalább 100 millió forint értékben elad szolgáltatásokat, elsősorban a tömegközlekedés területén. Gerendai Károly kitért arra, hogy a szerződéstervezetet a Jobbik “nehezen értelmezhető” javaslatára a főváros egyoldalúan módosította, ezért kell ismét a közgyűlés elé vinni a kérdést.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei Szigeten fellép mások mellett Amy Winehouse, a Kasabian, a Pulp, az Interpol, a Chemical Brothers és a National. Az új, eddig nem ismert nevek közül kiemelkedik a brit Manic Street Preachers, amely tavaly is óriási sikerrel koncertezett a nagyszínpadon, valamint a La Roux és a White Lies. A világzenei színpad idei sztárjai közé tartozik Goran Bregovic és a Wedding And Funeral Band, az AfroCubism, a Gotan Project, az Oi Va Voi és a Cowboy Junkies.

Gerendai Károly szólt arról, hogy megújul a nagyszínpad, és Európa színpad néven egy teljesen új szabadtéri helyszín is lesz, ahol azok az európai zenekarok lépnek fel, amelyek hazájukban már népszerűek, nemzetközi szinten viszont még nem. Az Európa színpadon játszik majd többek között a holland Go Back To The Zoo, a belga Triggerfinger vagy a német Söhne Mennheims. Szabadtéri színpadot kapnak a rock-metál előadók is, itt napi két nemzetközi sztár zenél majd, köztük a Judas Priest, a Motörhead, a Within Temptation és a Deftones. Óriási sátrakban várja a látogatókat az A38-Wan2 színpad (itt lép fel a Hurts és a Skunk Anansie), valamint a Party Aréna is (Kid Cudi, Trentemöller, Richie Hawtin).

Mint azt az MTI már korábban megírta, a “mínusz egyedik” napon, augusztus 8-án Geszti Péter és zenészbarátai lépnek fel. Geszti elmondta, hogy a kétórás koncert keretében fellép az Első Emelet, a Rapülők, a Jazz+Az, és előadnak egy zenei egyveleget A dzsungel könyve című musicalből is. A “gesztiválnak” is nevezett program névadója megtiszteltetésnek nevezte, hogy olyan előadók után léphet a Sziget színpadára a mínusz egyedik, illetve nulladik napon, mint az LGT, az Illés, a Tankcsapda vagy a Kispál és a Borz.

“Kicsit elfáradtam a pénz utáni rohangálásban, a lobbizásban, szívesen zenélek ismét” – mondta a reklámszakmában is ismert Geszti, aki korábban az Első Emelet szövegírója, a Rapülők és a Jazz+Az frontembere volt. Augusztus 8-án több mint húsz év után lép ismét színpadra az Első Emelettel a csapat alapító dobosa, Szentmihályi Gábor (Michel).

Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál programigazgatója arról beszélt, hogy idén különös hangsúlyt helyeznek a közép-kelet-európai régió kulturális sokszínűségének bemutatására. Ehhez kapcsolódva tizedik születésnapját ünnepli a Roma sátor, ahol fellép például a Besh o droM vagy a Baltazar Montanaróval megerősített Söndörgő is. A vándorvurstli is közép-kelet-európai vurstli lesz a hatvanas évek klasszikus vidámparkjával, vagyis erőművésszel, törpével és szakállas nővel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.