Százhatvanötmillió éves óriáspók maradványait fedezték fel Kínában

Az eddigi legnagyobb fosszilizálódott pókot fedezték fel Kínában, Belső Mongóliában – az óriás ízeltlábú a jura korban, mintegy 165 millió évvel ezelőtt élt. A Nephila jurassica névre “hallgató” megkövesedett pókról a Biology Letters legújabb számában jelentették meg tanulmányukat a Kansasi Egyetem kutatói.

A jura kori nőstény a napjainkban is a trópusokon és szubtropikus éghajlatú térségekben elterjedt arany gömbszövő pókokhoz tartozott, amelyek nevüket az arany színű, igen erős pókhálóikról kapták – olvasható a BBC News hírei között. Bár a jura kori pók törzse mindössze 5 centiméteres, lábainak hossza a 15 centimétert is eléri.

Ez a legnagyobb ismert pókfosszília” – jegyezte meg Paul Selden, a Kansas-i Egyetem professzora.

A Nephila jurassica előkerülése előtt e póknemzetség legidősebb ismert tagja “mindössze” 35 millió éves volt, a fosszilizálódott hím Spanyolországban került elő.

Mint Paul Selden rámutat, e felfedezés 130 millió évvel korábbra teszi a Nephilidae-pókok megjelenését, ez a legrégebben folyamatosan jelen lévő póknemzetség.

A jelenkori Nephilia-nőstények szövik a legnagyobb pókhálókat, amelyeknek átmérője elérheti a másfél métert. S ami a pókok méreteit illeti, a parányi hímek mellett a nőstények valóságos óriásoknak tűnnek. Ez a nemi dimorfizmus (ivari kétalakúság), az a jelenség, amikor egy faj hímnemű és nőnemű példányai jelentősen eltérnek egymástól testfelépítésben, méretben, színben.

Mint Paul Selden professzor rámutat, a Spanyolországban talált őskori Nephilia-hím normális méretű, míg a jelenkori nőstények óriások.

“Úgy tűnik, hogy ez a dimorfizmus a távoli múltba nyúlik vissza. Jó lenne találni az üledékes kőzetben egy hímet is, hogy bebizonyítsuk feltételezésünket” – nyilatkozta az amerikai paleontológus.

facebook:

2 hozzászólás

  1. Kovács Csaba szerint:

    Szerintem ez nem állja meg a helyét, túl réginek mondják. Inkább az van, hogy akik felfedezték versengenek, hogy valamivel rekordot döntsenek, vagy túlságosan átlagos fickók akikre senki nem figyel oda és ezzel szeretnének a figyelem középpontjába kerülni. A lányok lehet, éppen erre figyelnek fel vagy az Oscar díjra hajtanak. Vagy a paleontológiai Nóbelcsont kell nekik.

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.