Magyar Filmszemle 2011: Cserhalmi György lesz a zsűrielnök

Cserhalmi György színművész lesz a 42. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke. A május 5. és 8. között négy budapesti helyszínen zajló mustrán először indulnak önálló versenyben az animációs filmek, és a szemle a közösségi portálokon is nyomon követhető lesz.

Életműdíjat idén Bara Margit színésznő vehet át. A szokásos februári időpont helyett tavaszra csúszott filmszemle fő helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, de a Puskin és a Corvin moziban, valamint a Gödör Klubban is tartanak vetítéseket, rendezvényeket – közölték a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon. A mustra nyitó filmje Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotása lesz, és a megnyitón adják át Bara Margit színésznőnek a szemle életműdíját.

A közönség 500 forintos áron juthat jegyekhez, a bevételek a moziknál maradnak. A Gödör Klub eseményei – a szabadtéri vetítések, beszélgetések, koncertek – ingyenesek lesznek – mondta Durst György producer, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) képviselője, hozzátéve: a szemle célja, hogy más fesztiválokhoz hasonlóan szabadtéren is jelen legyen, mert így még nagyobb érdeklődés kísérheti. Példaként a locarnói filmfesztivált említette, ahol 1500-2000 fő befogadására alkalmas szabadtéri vetítéseket tartanak.

A nagyjátékfilmes verseny nemzetközi zsűrijét Cserhalmi György színművész vezeti, a testület tagja lesz továbbá Gasparik Attila színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova film- és színházreferens, a Prágai Magyar Kulturális Központ képviselője, Urbán András színházi rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház munkatársa és Vivi Dragan Vasile ismert román operatőr. A szervezők célja volt, hogy a magyar filmgyártás jelenlegi helyzetétől “eltávolodó” nemzetközi zsűrit toborozzanak – jegyezte meg Durst György, aki szerint mindazonáltal sikerült olyan szakembereket megnyerni, akik “értik a magyar nyelvet”.

Összesen 409 alkotást neveztek az idei szemlére: a 28 játékfilmből 11, a 146 dokumentumfilmből 24, a 95 kisjátékfilmből 26, a 60 animációs alkotásból 11, az 58 tudományos-ismeretterjesztő filmből pedig 10 kapott helyet a műfajonkénti versenyprogramban.

A fesztivált ezúttal is a film.hu oldalon lehet nyomon követni, de a közösségi portálokon is képviselteti magát, jelen lesz a Twitter mikroblogon és a Facebookon is. A közönségdíj az utóbbin zajló szavazáson dől majd el.

A szemlét jelentős mértékben támogató Magyar Telekom képviselője bejelentette: pályázatot hirdetnek filmtervekre. A kiválasztott projekteket 10 millió forinttal tudják segíteni. A szemle idején a társaság televíziós szolgáltatásának előfizetői a videotékaszolgáltatás keretében a mustra számos alkotását megtekinthetik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.