Aggodalmát fejezte ki a német külügyminisztérium az alkotmány miatt

Az új magyar alkotmány jóváhagyása kapcsán aggodalmát fejezte ki hétfőn Werner Hoyer, a német külügyminisztérium államminisztere. Az MTI-hez eljuttatott – s a külügyminisztérium honlapján is megjelent – nyilatkozatban az államminiszter emlékeztetett: Magyarország az elmúlt évtizedekben a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia elkötelezett védelmezőjeként elvitathatatlan helyet harcolt ki magának a történelemkönyvekben.

“Éppen mi, németek soha nem felejtjük el magyar barátaink támogatását” – fogalmazott az államminiszter, hozzátéve: “Ezért is nagy figyelemmel és nem minden aggodalom nélkül szemléljük a magyarországi fejleményeket.”

“Az év elején életbe lépett médiatörvények az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodnak, ami – a végrehajtott módosítások ellenére – csak nehezen összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel. A médiatörvényekkel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal – és annak létrejöttével – erősödtek, és nem gyengültek” – fogalmazott Werner Hoyer külügyi államminiszter.

Európa “egységet jelent a sokszínűségben” – folytatódott a nyilatkozat. Megfogalmazása szerint sokszínűséget az olyan toleráns együttélés értelmében, amelyben nem kérdőjeleződik meg a mindenkori politikai többség joga a döntéshozatalra. Másrészt politikai kultúrája érettségének és hitelességének mértékét tükrözi külföldön és belföldön egyaránt a társadalom kisebbségeivel szembeni magatartás.

Európa olyan értékek közösségeként egyesít bennünket, amelyek mellett valamennyien elkötelezettek vagyunk – fogalmazott az államminiszter, utalva a szabadságra, az emberi jogokra és a jogállamra. – Ezek azok a hosszú küzdelem által kiharcolt tartóoszlopok, amelyekre Európa támaszkodik – fogalmazott a nyilatkozat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.