Mesterházy Attila: a kormány szétrombolja a köztársaságot

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség az Alkotmány hétfőre tervezett elfogadásával szétrombolni készül a köztársaságot; Mesterházy Attila a párt honlapján vasárnap megjelentetett írásában egyebek között azt hangsúlyozta, az MSZP-n múlik, hogy legerősebb ellenzéki pártként véget tud-e vetni a jelenlegi “ámokfutásnak”, illetve azt ígérte, hogy helyre fogják állítani a köztársaságot.

A politikus szerint az új alaptörvény szűkíti az állampolgári jogokat, nagyobb beleszólást enged az államnak a polgárok magánéletébe, deklarálja a társadalmi szolidaritás felmondását. Azaz épp az ellenkezőjét teszi annak, ami általános elvárás lenne egy modern és általában véve minden alaptörvénnyel szemben – olvasható az MSZP sajtóosztálya által az MTI-hez eljuttatott írásban.

Bár az új alaptörvény látszólag nem alakítja át gyökeresen a parlamentáris kormányformát, gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy Magyarország ugyanúgy működjön, mint a Fidesz, ahol minden fontos pozíciót csakis “Orbán Viktor akaratából tölthetnek be” – fogalmazott a szocialista pártelnök.

Mesterházy Attila pártjának az alkotmányozás folyamatától való távolmaradásról azt írta: “nem asszisztálhattunk az alkotmányos intézmények megcsonkításához, és nem lehettünk biodíszlet egy olyan folyamatban, ahol az ellenzék véleménye nem számított, miként az állampolgároké se”.

A pártelnök szerint mindezek után nem is lehet meglepődni a kormány újabb “megszorító intézkedésein”. Már most kőkemény megszorítások vannak, és még rosszabb lesz jövőre – figyelmeztetett Mesterházy Attila, aki szerint a kifőzött gazdaságpolitika levét a leggyengébbekkel, a legkiszolgáltatottabbakkal itatja meg a kormány.

“Ha a Fidesz csak az erőből ért, akkor tanuljuk meg együtt, minden demokratikus ellenzéki erő: erősnek kell lennünk. Elég erősnek, hitelesnek ahhoz, hogy esélyünk legyen a Fidesszel szemben. Az MSZP tudja a dolgát: legerősebb ellenzéki pártként elsősorban rajtunk múlik, lesz-e olyan ellenzéke a Fidesznek és a Fidesz köztársaság-ellenes politikájának, amely véget tud vetni a jelenlegi ámokfutásnak” – írta az MSZP elnöke, hangsúlyozva, hogy Magyarország nem a Fidesz gyarmata. Egyúttal megígérte: helyre fogják állítani a köztársaságot.

 

Az kérik a kormánypárti képviselőktől, ne fogadják el az új alkotmányt

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja azt kéri a Fidesz és KDNP országgyűlési képviselőitől, hogy a hétfői parlamenti szavazáson ne fogadják el az új alkotmányt. A szocialista politikus vasárnap elmondta: a jövő generációja, a fiatalok nevében levélben fordult a kormánypárti képviselőkhöz.

Szavai szerint tiltakozni akarnak az ellen, hogy az új alaptörvényben csak egy értékrendet deklarálnak, illetve hogy az alkotmányban részletekbe menően rögzítenek egy olyan adó-, család- és nyugdíjpolitikát, amelyek elveszik a fiataloktól és “gyakorlatilag megváltoztathatatlanná teszik” a jövőt.

Kunhalmi Ágnes szerint ugyanis a jogszabály “megváltoztathatatlan és működésképtelen” szabályrendszereket rögzít.

“Aki ezt az alkotmányt, ebben a formában megszavazza, az az együttműködés helyett a diktátumokat, a változásokhoz való  alkalmazkodás helyett a merev elzárkózást, a jövő helyett a betonba öntött jelent szavazza meg” – idézett leveléből a politikus.

Az MSZP elnökségi tagja hangot adott annak a véleményének is, a fideszes és kereszténydemokrata képviselők “soha nem fogják lemosni magukról”, hogy ezt a “kirekesztő és antidemokratikus alkotmányt” megszavazták. Szerinte a kormánypárti politikusok “szégyellni fogják még (…) a percet is, amikor a parlamentben holnap az igen gombot megnyomják”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.