Új orangután érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Nyolcra bővült a Nyíregyházi Állatpark fiatal borneói orangutánjainak (Pongo pygmaeus pygmaeus) száma. Az elsősorban tenyésztési céllal tartott csapat legújabb tagja Svédországból érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre.

A Bunga névre hallgató hatéves hím az Európai Fajmegmentési Program keretében került Nyíregyházára, következő éveit pedig itt fogja eltölteni – mondta az MTI-nek pénteken Gajdos László igazgató. Az “orangutánóvodában” a felnőtt korra készítik fel a fiatal állatokat, amelyek a gondozók segítségével tanulnak és szocializálódnak.

Néhány év elteltével Európa különböző állatkertjeibe szállítják őket, ahol családot alapíthatnak majd. Jelenleg nyolc orangután él a parkban, de az állomány folyamatosan cserélődik: nemrégiben egy francia hím érkezett, amely rövidesen Hollandiába távozik, most jött ez a “svéd fiú”. Hozzá egy holland állatkertből érkezik hamarosan fajtárs.

A program keretében már régóta helyeznek el fiatal orangutánokat Nyíregyházán, de a park maga is foglalkozik a tenyésztésükkel. A jó megfigyelőképességgel és kiemelkedő intelligenciával rendelkező orangután az egyik legveszélyeztetettebb állatfaj a Földön.

A múlt század elején még 300 ezer egyed járta a természetes élőhelyének számító délkelet-ázsiai vadont, de számuk 1971-re 4500 alá csökkent. A védelemnek és a visszatelepítési programoknak köszönhetően egyedszámuk mára jelentősen növekedett, jelenleg 25 ezer egyed élhet Borneón és Szumátrán.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.