Megérkezett a Parlamenthez a rendvédelmisek menete

Két óra alatt érkezett meg a rendvédelmi szervek állományának tagjaiból álló demonstrációs menet a fővárosi Hősök teréről a Parlament közelébe, az Alkotmány utcába; a tűzoltók füstbombákat, hanggránátokat dobáltak, és tűzcsapokat nyitottak meg végig az Andrássy úton.

Amikor a rendőrség szakszervezetének tagjai megérkeztek az Alkotmány utca végében álló színpadhoz, a sort záró tüntetők még csak a bazilikánál jártak a Bajcsy-Zsilinszky úton. Több tűzcsapot annak ellenére megnyitottak, hogy azokat több rendőr védte, mivel az egyenruhát viselő rendőrök nem tanúsítottak ellenállást – látta az MTI tudósítója.

A tűzcsapokat nyitogató tűzoltóknak társaik azt kiabálták: “szép volt, fiúk”, míg a rendőröknek azt, hogy “gyertek velünk!”. A vonuló tömeget turisták fotózták, az utcákban lakók a nyitott ablakokból integettek.

Árok Kornél, a hivatásos tűzoltók szakszervezeti vezetője a tűzcsapok megnyitására az MTI tudósítójának úgy reagált: “a fiúknak papírjuk van arról, hogy időszakonként ellenőrizniük kell a tűzcsapok állapotát, és ők ennek tesznek eleget”. A füstbombákra utalva pedig megjegyezte: háromezer embert nem ellenőrizhet, mi van náluk.

Itt az ideje, hogy a politikusok, “legyenek bármilyen színűek is, megtanulják, hogy ne packázzanak velünk” – mondta Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák részvételével tartott demonstráción. A Hősök terétől indult menethez az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán csatlakoztak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete tagjai is. Hangsúlyozta: minden eszközzel meg fogják védeni a jogaikat.

Amikor a hivatásukat választották, ismerték a feltételeket, és a juttatásokat “senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni” tőlük – tette hozzá.

A demonstrációs bizottság elnöke ismertette a tüntetők nyolc követelését

Ezek szerint kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követelnek, hogy a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba; sürgetik a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését; az illetményemelést; az illetményalap és a bértábla legalább az infláció mértékével történő emelésének törvénybe foglalását; a heti 40 órás munkaidőt; az egészség megőrzéséhez, továbbá a rekreációhoz szükséges feltételek állami biztosítását és a korszerű védő- és munkaeszközöket. A demonstráció a részt vevő szervezetek képviselőinek felszólalásaival folytatódik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.